Een betoverende kerst bij Kasteel Heeswijk

Ga naar Kerstival in Kasteel Heeswijk |  
Nieuws door

Kerst is hier extra romantisch en magisch

20 december 2017 Toerisme Heeswijk, Noord-Brabant In de bossen van Brabant pronkt al sinds de middeleeuwen Kasteel Heeswijk. Het kasteel heeft veel bekende bezoekers gehad in de loop van de jaren, waaronder Frederik Hendrik, Zonnekoning Lodewijk XIV en Pichegru, een generaal van Napoleon. De poorten staan echter ook gewoon voor bezoekers open. Tijdens Kerstival, van 26 tot 29 december, ervaar je de magie van een kasteel en hou je de betovering van kerst nog héél even vast.

Foto 1. Romantische kerstdecoratie bij Kasteel Heeswijk. Foto: Kasteel Heeswijk

Het Kasteel van Brabant

Het Kasteel van Brabant, zo wordt Kasteel Heeswijk ook wel genoemd. Het is een van de vier topmonumenten van Brabant, samen met de Sint Janskathedraal in Den Bosch, de Grote Kerk in Breda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Op Tweede Kerstdag en de dagen na kerst verandert het kasteel in een betoverend kerstsprookje: Kerstival staat dan op de planning. Wat dat inhoudt? Kerstgeuren- en kleuren, een romantisch, vorstelijk gedecoreerd kasteel, knapperige vuurkorven, prachtige winterse wandelroutes en een muzikale noot. Bewandel de imposante ophaalbrug over de dubbele gracht en ontdek het kasteel, de oude Wapenzaal en de fraai gerestaureerde keldergewelven. Loop voor een frisse neus tussendoor eens naar de leeuwen aan het begin van de oprijlaan of bezoek de uitkijktoren in oud kasteelmodel.

Maandag 26 december, Tweede Kerstdag

Het Kerstival begint op Tweede Kerstdag. Op deze dag staat er een heerlijk romantisch koffieconcert op de planning van 12:00 uur tot 13:00 uur. Het concert wordt verzorgd door vocaal ensemble Octocant onder leiding van Lucas Vis. Dit ensemble brengt oude muziek ten gehore: kerstmuziekstukken uit de renaissance en Twintigste Eeuw. Bewonder het romantisch gedecoreerde kasteel, maak een mooie wandeling over het landgoed rondom het kasteel en droom, onder het genot van een kopje koffie, weg bij dit kerstconcert.

Dinsdag 27 december

Nog meer muziek! Jonge professionals van het Jeugdorkest van het Filharmonisch Orkest uit 's-Hertogenbosch maken muziek voor en door kinderen. Van klassieke stukken van Mozart, filmmuziek uit Harry Potter tot Justin Timberlake: heel wat muziekgenres komen aan bod. Het orkest speelt van 13:30 uur tot 14:00 uur en van 15:00 uur tot 15:30 uur. Tussendoor kun je een workshop volgen bij pianodocente Marie-Astrid Vermaas in de Salon. Zij neemt je mee naar de wereld van pianist en componist Ludovico Einaudi, bekend van zijn eigentijdse klassieke muziek.

Woensdag 28 december

Op de voorlaatste dag van het Kerstival is het Korendag in de Salon van het kasteel. Diverse koren staan op de bühne om je een vrolijk kerstrepertoire te presenteren. Er staan onder andere kerstsmartlappen op het programma, dus dat wordt lekker meezingen. De koren treden op tussen 11:00 uur en 15:00 uur.

Donderdag 29 december

Op de laatste dag van het Kerstival zorgen de vioolleerlingen van violiste Roos van Well en pianoleerlingen van de Mexicaanse pianist Guillermo Quintero Rojas en pianiste Elena Yefanova voor een muzikale noot. Tussen 11:00 uur en 13:15 uur moet je in de Wapenzaal van het kasteel zijn.

Elke dag leuke activiteiten

Elke dag tijdens Kerstival bezoekt een heuse Koningin het kasteel. Om 14:00 uur staat zij voor je klaar en neemt ze je mee in het theaterspel 'De Gelucksvoogel'. Verder is in een van de kasteelzalen een fraaie kerststal te vinden en kun je alle geheime vertrekken en torentrappetjes in het kasteel ontdekken. Voor kleine prinsjes en prinsesjes is er een speciale speurtocht en kun je je eigen kroontje maken.

Tip: 24 december, de dag voor kerst, staat er ook een sfeervol kerstconcert op de planning bij Kasteel Heeswijk.

Goed om te weten:

  • Waar? Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant;
  • Wanneer? Van maandag 26 december tot en met donderdag 29 december 2017, dagelijks van 11:00 uur tot 17:00 uur;
  • Hoe duur? Een kaartje voor het Kerstival kost € 10,-, kinderen betalen € 6,-. De Museumkaart is geldig bij het Kerstival.
Foto 2. Kasteel Heeswijk in kerstsfeer. Foto: Kasteel Heeswijk

Laatst gewijzigd: 2017-12-21 16:01:21 · Gepubliceerd: 2017-12-20 23:11:12 - 686