Airborne Museum 'Hartenstein' wordt vernieuwd

Museum wil Hartenstein terugbrengen naar vooroorlogse staat

Airborne Museum 'Hartenstein' Nieuws door
Foto 1. Villa Hartenstein voor de restauratie. Foto: Airborne Museum 'Hartenstein'

archief oud artikel 30 januari 2018 Geschiedenis Oosterbeek, Gelderland Het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek ondergaat een grootscheepse verbouwing en staat tot en met augustus 2019 in de steigers. Door te verbouwen wil het museum aantrekkelijk blijven voor bezoekers die de oorlog niet mee hebben gemaakt. De focus komt daarbij meer te liggen op de beleving van de oorlog. Het museum wil bovendien niet alleen het verhaal van de oorlog vertellen, maar ook het verhaal van voor de oorlog, toen villa Hartenstein nog een buitenplaats en toeristische trekpleister was.

Drie miljoen

De totale verbouwing van het oorlogsmuseum kost ruim drie miljoen euro. Zowel de buiten- als de binnenkant van het museum ondergaan een metamorfose. Bij de buitenkant worden details van villa Hartenstein teruggebracht die in de loop der jaren verdwenen zijn. Ook krijgt het gebouw een andere kleur: okergeel. Net als in het begin van de twintigste eeuw. Villa Hartenstein was voor de oorlog een luxe buitenplaats en daarmee een luxe vakantiebestemming. Tijdens de oorlog veranderde Oosterbeek echter in een zwaar bevochten plek tijdens de Slag om Arnhem. Grappig feitje: de oorspronkelijke kleur van villa Hartenstein was roze, maar de directie besloot dat die kleur te Barbie-achtig was voor een museum over de oorlog.

2018 is Jaar van Verzet. Door heel het land organiseren verzetsmusea en andere organisaties activiteiten om ons met de historie van het verzet tijdens WOII te inspireren. Kijk snel wat er allemaal op het programma staat!

Ook het interieur krijgt een make-over

Ook de binnenkant van het museum wordt aangepakt. De muurschilderingen worden gerestaureerd en er komt een parketvloer. Verder worden de kamers opnieuw ingedeeld. Toekomstige bezoekers zien de villa daardoor bij binnenkomst in vooroorlogse situatie en daarna pas zoals het was tijdens de Slag om Arnhem. Als laatste daalt de bezoeker af naar de kelder, waar de Airborne Experience wacht. Ook deze krijgt een upgrade, zodat voor bezoekers duidelijker is dat ze in de experience een soldaat zijn in oorlogsgebied. Er wordt ook ruimte gemaakt voor een wisseltentoonstelling en daarnaast kunnen bezoekers en niet-bezoekers in de toekomst genieten van een kopje koffie of lunch op het café en terras aan de achterzijde van het museum.

Van ooggetuigen naar belevers

Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt, daalt steeds sneller. De primaire doelgroep van Airborne Experience 'Hartenstein' in Oosterbeek verschuift daarom van veteranen en burgers die in de Tweede Wereldoorlog leefden naar mensen die de oorlog niet mee hebben gemaakt. Deze bezoekers, van nationale en internationale bodem, willen juist ervaren hoe het leven was in de oorlog. Door te verbouwen hoopt het museum deze nieuwe doelgroep te voorzien in hun behoefte en actueel te blijven in de toekomst.

Het vernieuwde Airborne Museum 'Hartenstein' wordt op 1 september 2019 opgeleverd. In de tussentijd blijft het museum geopend voor publiek.
Foto 2. De Airborne Experience in het museum. Foto: Airborne Museum 'Hartenstein'

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:49:51 · Gepubliceerd: 2018-01-29 13:12:32 - 2183