Hoe gaat het nu met de Nederlandse wederopbouw in Uruzgan?

Fototentoonstelling Uruzgan Nu/Now |  
Nieuws door
Foto 1. Voor de tentoonstelling is een militair compound nagebouwd. Foto: NMM © Ruud van der Graaf

Bezoek de foto-expositie in het Nationaal Militair Museum

10 maart 2018 Cultuur Soesterberg, Utrecht De Nederlandse inzet van militairen in Uruzgan was voor niets, wordt vaak gescandeerd. Is dat zo? Neem de proef op de som in het Nationaal Militair Museum en bezoek de tentoonstelling Uruzgan Nu/Now. In deze tentoonstelling zie je het werk van architect Jan Willem Petersen, die ruim veertig projecten in Uruzgan bezocht en inspecteerde.

Nederland in Uruzgan

De Nederlandse missie in Uruzgan was voer voor critici. Er kwamen 25 militairen om en bovendien kostte de missie handenvol geld. Daarnaast lijkt de oplossing voor het conflict in Uruzgan nog altijd niet gevonden. Is de inzet van Nederlandse militairen in Uruzgan voor niets geweest? Dat beeld hoopt het Nationaal Militair Museum te nuanceren. In de fototentoonstelling Uruzgan Nu/Now laat het museum zien dat de Nederlandse krijgsmacht wel degelijk positieve veranderingen heeft gebracht, maar dat er ook nog heel wat verbeterd kan worden. Zo hebben de Nederlands een technische school gebouwd die tot de dag van vandaag prima loopt en legden Nederlandse militairen een provinciale weg aan die de handel en economie een flinke duw in de rug gaf.

Jan Willem Petersen

Architect en onderzoeker Jan Willem Petersen vertrok op eigen houtje naar Uruzgan om de Nederlandse projecten voor de wederopbouw van het land te bezoeken. Van de honderden projecten bezocht hij er veertig in ruim twee maanden en inspecteerde deze, waaronder moskeeën, klinieken, scholen, wegen, fabrieken, vliegvelden en overheidsgebouwen. Hij reisde door Afghanistan op een brommer, verkleed als Afghaan. Dit bracht hem naar gebieden waarvan de grenzen normaal gesproken gesloten blijven voor westerlingen. Van de projecten die hij bezocht, maakte hij foto's en aantekeningen. Ruim twintig projecten worden in detail tentoongesteld in de expositie. De foto's worden, heel toepasselijk, geëxposeerd op een frame van materiaal dat ook wordt gebruikt op militaire compounds, waardoor het lijkt of je zelf in een militaire compound staat.

Goed om te weten:

Foto 2. Een aantal door Jan Willem Petersen gefotografeerde beelden zijn weergegeven in de tentoonstelling. Foto: NMM © Ruud van der Graaf

Laatst gewijzigd: 2018-03-22 14:19:39 · Gepubliceerd: 2018-03-07 13:42:55 - 809