Tentoonstelling High Society toont ware aard van vereeuwigde rijken

Tentoonstelling High Society   Nieuws door
Foto 1. Bewonder Marten en Oopjen en anderen uit de vroegere high society levensgroot in Rijksmuseum. Foto: Rijksmuseum © David van Dam.

archief oud artikel 9 maart 2018 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Machtige vorsten, statige aristocraten en andere rijkelui lieten zich back in the day massaal portretteren door grootheden als Rembrandt en Velázquez. Zo'n portret liet iemand uiteraard op zijn of haar voordeligst zien - een beetje de filters en PhotoShop van nu. In de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum bekijk je 39 levensgrote portretten van meesterschilders. Van gokverslavingen tot affaires: de tentoonstelling laat ook zien welke schandalen er schuilgaan achter deze mooie, wereldberoemde kunstwerken.

Internationale topstukken als Marten en Oopjen

Het komt niet vaak voor dat zoveel schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien zijn in één tentoonstelling in het Rijksmuseum. Sommige werken dateren uit de zestiende eeuw, andere uit het begin van de twintigste. De absolute topstukken zijn onder andere de imposante portretten Don Pedro de Barberana y Aparregui door Velázquez (ca. 1631-33), Jane Fleming door Sir Joshua Reynolds (ca. 1778-79) en uiteraard Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Rembrandt (1634). Ze zijn het enige koppel dat Rembrandt ooit levensgroot schilderde. Het is ook de eerste keer dat Marten en Oopjen te zien zijn sinds hun restauratie.

In je zondagse kleding op de kiek

Natuurlijk zien alle geportretteerden in High Society er op hun paasbest uit, vaak gekleed volgens de laatste modetrends uit hun tijd. Daarmee is de tentoonstelling ook een overzicht van vier eeuwen fashion. Er zitten ook een paar opmerkelijke portretten tussen waarop de hoofdpersonen bijna naakt zijn - ook een statement. Elk portret zit vol subtiele hints; geen enkel detail is zomaar in het schilderij terechtgekomen. Er schuilt een gedachte achter het feit dat een man met zijn hond of juist een leeuw is afgeschilderd. Tip: elke zondag is er een rondleiding; daarmee kom je echt alles te weten over de schilderijen, de mensen die zijn afgebeeld en de meesters die ze schilderden.

Schandalen achter de schilderijen

Op levensgrote, prachtige portretten lijkt alles koek en ei. Iemand ziet er prachtig uit, omringd door rijkdom en status. Maar schijn bedriegt: de verhalen achter de kunstwerken zouden tegenwoordig menig roddelblad kunnen vullen. In drie zalen toont de tentoonstelling alle geheime schandalen van the rich and famous uit vervlogen tijden. Feesten, drinken, gokken, illegale rendez-voustjes... Aan de hand van tachtig tekeningen met als thema de zonden vraatzucht, hebzucht en lust kom je alle saillante details te weten. Extra leuk: speciaal voor de tentoonstelling is er een historische editie van roddelblad Privé uitgebracht, met op de cover Marten, Oopjen en andere beroemde geportretteerden en hun schandalen. De editie is in het Rijksmuseum te lezen.

  • Rijksmuseum is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur.
  • Tip: volgens het museum zelf is het er doorgaans tussen 11:00 uur en 14:00 uur redelijk rustig.
  • Bekijk wat er nog meer is te doen in Amsterdam.
Foto 2. Een stel bekijkt het portret van Don Pedro de Barberana, geschilderd door Diego Velázquez. Foto: Rijksmuseum © David van Dam.
Foto 3. Een man bekijkt portretten van Lucas Cranach de Oudere uit 1515 en 1514. Foto: Rijksmuseum © David van Dam.

Laatst gewijzigd: 2018-03-13 09:09:42 · Gepubliceerd: 2018-03-08 17:10:05 - 1250