Ga op plankton-trip in het Afsluitdijk Wadden Center

Bezoek het Afsluitdijk Wadden Center | Nieuws door

Leer alles over dit unieke stukje Nederland

23 maart 2018 Natuur Kornwerderzand, Friesland De Afsluitdijk en het gebied eromheen is een bijzonder stukje Nederland. Door de dijk wordt het water van het IJsselmeer en de Waddenzee gesplitst in zout en zoet, met aan allebei de kanten een unieke flora en fauna. De komende jaren gaat de Afsluitdijk op de schop zodat de dijk klaar is voor de toekomst. Duik in het verleden van de dijk en regio eromheen en ontdek wat de toekomst zal brengen in het spiksplinternieuwe Afsluitdijk Wadden Center dat op zaterdag 24 en zondag 25 maart feestelijk geopend wordt.

Foto 1. Vanuit het Afsluitdijk Wadden Center kijk je uit over het IJsselmeer. Foto: Afsluitdijk Wadden Center © Imazzo

Wat is het Afsluitdijk Wadden Center?

In het Afsluitdijk Wadden Center beleef je de Afsluitdijk, Waddenzee en het IJsselmeer zonder natte voeten te krijgen. Het gloednieuwe centrum in Kornwerderzand, in Zuidwest-Friesland, neemt je in een interactieve expositie mee op reis door de hele regio. Informatieborden en foto's vertellen alles over de functie van de dijk in het verleden én in de toekomst. Zo moet de dijk aangepast worden om de klimaatverandering en zeespiegelstijging aan te kunnen. Ook komt er een Vismigratierivier in de toekomst, zodat de paling en de zalm straks rustig van zout water naar zoet water en vice versa kunnen trekken. En wist je dat er door de botsing van zout en zoet water stroom opgewekt wordt?

Interactief de dijk beleven

Alle info wordt je als bezoeker op een interactieve manier gepresenteerd. Zo kun je voorafgaand aan je bezoek de app 2Discover downloaden, die je op verschillende plekken van informatie voorziet. Verder hangen er heel wat foto's met informatie over de projecten die de komende jaren plaatsvinden rondom de Afsluitdijk en is er een weetjes-wand met bordjes waar informatie achter verstopt is. Voor kinderen is er een speeltafel, tekentafel en leuke speurtocht naar Bobby Fish. Vergeet ook zeker niet om een kijkje te nemen op het dak, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het IJsselmeer en de Waddenzee. Maakt de zilte zeelucht hongerig? Op de onderste verdieping vind je restaurant SKOM, waar je een hapje kunt eten terwijl je geniet van een schitterend uitzicht over het IJsselmeer. Ook maak je hier kennis met de Nederlanders die in de Delta wonen.

Leuke activiteiten tijdens het openingsweekend

Het Afsluitdijk Wadden Center wordt op zaterdag 24 en zondag 25 maart feestelijk geopend. Tijdens dit openingsweekend is er nog veel meer te doen in het centrum dan normaal. Ga mee op excursie naar het toekomstige gat in de Afsluitdijk waar de Vismigratierivier moet komen, ga op Zoet-Zout safari of maak een plankton-trip en bekijk de piepkleine diertjes en plantjes daarna onder een microscoop. Experts zijn aanwezig om al je vragen te beantwoorden en speedcolleges te geven. Voor kinderen is er een speciaal programma met leuke proefjes en spelletjes, zoals de speurtocht 'Op zoek naar de Blije Vis'. Alle stempels verzameld? Dan krijg je een vissenmasker! Het weekend wordt muzikaal omlijst door dj Swoolish.

Aquavista: op avontuur in de lucht

Het duurt nog even, tot de zomer van 2018, maar dan opent ook eindelijk de hoofdattractie van het Afsluitdijk Wadden Center: Aquavista. Dit is een experience die je meeneemt op vlucht over het hele gebied, gezien door de ogen van de Grutto. Hangend in een hangglider, zodat het echt lijkt of je vliegt, trek je het achterland van de Afsluitdijk in. Je begint liggend, met je neus op de grond en komt langzaam los van de grond, zodat je je zo vrij als een vogel voelt. Een mooie manier om de hele regio eens van boven te bekijken!

Dit moet je weten:

  • Wat? Het Afsluitdijk Wadden Center;
  • Waar? In Kornwerderzand, in Zuidwest-Friesland. Pal naast de Afsluitdijk;
  • Wanneer? Het centrum wordt op zaterdag 24 en zondag 25 maart feestelijk geopend en is daarna dagelijks geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur;
  • Hoe duur? De entree is helemaal gratis!
Foto 2. Doe de speurtocht 'Op zoek naar de Blije Vis'. Foto: Afsluitdijk Wadden Center
Foto 3. Het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center. Foto: oto: Afsluitdijk Wadden Center © Joachim de Ruyter

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-07-30 14:19:59 · Gepubliceerd: 2018-03-21 11:54:35 - 575