Opmerkelijk: een fontein van piemels in Friesland

Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Een piemelfontein als protest

9 april 2018 Opmerkelijk Workum, Friesland In het Friese Workum is een bijzonder kunstwerk te zien: een heuse 'piemelfontein'. De Workumse muziektheatergroep de Paupers heeft deze fontein gemaakt als protest tegen de beslissingen die genomen zijn voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Daarbij wordt namelijk beslist over de hoofden van de gewone Fries, menen de Paupers.

Foto 1. Als er iemand op het toilet zit, komt er water uit de fontein. Foto: De Paupers

Pauperfontein

Officieel heet de fontein de 'Pauperfontein', maar in de volksmond wordt de fontein 'piemelfontein' of 'Jan Lulfontein' genoemd vanwege de vorm. De fontein is gemaakt van meer dan 230 piemels die water spuiten kunnen spuiten. In het hart van de fontein is een openbaar toilet. Zodra iemand hier ingaat, gaat de fontein spuiten. De fontein staat in Workum maar is de komende tijd in diverse plaatsen in Friesland te zien.

Fontein als protest

Hoewel de fontein een ludiek uiterlijk heeft, zit er een serieuze boodschap achter. Leeuwarden en Friesland zijn namelijk verkozen tot Culturele Hoofdstad 2018, waarbij er een hoop activiteiten op het programma staan. Een daarvan is dat in elke Friese stad een fontein verrijst, gemaakt door een internationale kunstenaar. Echter is geen een van die kunstenaars zelf Fries en daar zijn de makers van de 'piemelfontein' ontevreden over. De fontein moet laten zien wat 'mienskip', het centrale thema van Leeuwarden en Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018, werkelijk is: vóór iedereen en dóór iedereen. Bij de fontein hoort ook een theatervoorstelling door de Paupers: Ach ja... (dy lul fan mij).

Meer weten over Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018? Lees het handige overzicht met de leukste activiteiten op DagjeWeg.NL!
Foto 2. Zo ziet de bijzondere fontijn eruit! Foto: De Paupers
Foto 3. In het hart van de fontein zit een toilet. Foto: De Paupers
Foto 4. De fontein werd geopend in Workum. Foto: De Paupers

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:43:51 · Gepubliceerd: 2018-04-09 12:10:44 - 6079