Leeuwarden is de Culturele Hoofdstad van 2018!

Het Openingsweekend! | Redactioneel door Hanneke van Olst

Wat kun je verwachten in Fryslân?

6 november 2017 Cultuur Leeuwarden Na een hele rits buitenlandse Europese steden, Amsterdam en Rotterdam is volgend jaar een noordelijker gelegen Nederlandse stad Culturele Hoofdstad van Europa: Leeuwarden! De Friese stad én provincie bieden een bomvol programma vol culturele activiteiten aan. Met onder andere een straattheater met poppen van bijna tien meter hoog en een festival met klassieke muziek waarbij je in slaap mag vallen!

De reuzen van Royal de Luxe. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 1. De reuzen van Royal de Luxe. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018

Musea: de mysterieuze Mata Hari

Tijdens Het Openingsweekend Leeuwarden-Fryslân 2018 op vrijdagavond 26 januari 2018 begint het al goed op het gebied van musea. Alle Friese musea zetten 's avonds hun deuren open, van Schier tot Lemmer en van Zurich tot Visvliet. Daarnaast pakken verschillende musea uit met tentoonstellingen die de moeite waard zijn. Zo zet het Fries Museum de schijnwerpers op de in Friesland geboren schone Margaretha Zelle, beter bekend als spionne Mata Hari in de tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje.

Tip: bezoek na de expositie over Mata Hari ook het Posthuis Theater in Heerenveen, waar Mata Hari's verhaal op 26 januari wordt verteld in een theatraal liedrecital in muziek uit Mata Hari's tijd.

Theater: heel veel vrolijks

Vermaak je met de Leeuwarder comedian Jan Jaap van der Wal in het European Stand Up Comedy Festival. Zes Europese grappenmakers zijn de ingrediënten voor een festival over De Grap. Wat ongetwijfeld ook lachwekkend wordt, is de theatervoorstelling van actrice Marleen Scholten en acteur Walter Bart. Zij beelden in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden uit hoe het toch komt dat Nederlanders niet kunnen dansen. Voor jonge bezoekers is Aurora Nova de moeite waard: een modern circusspektakel met vliegende paraplu's, levensgrote ballonnen en reusachtige vliegers. Of ga naar het reuzenstraattheater Royal de Luxe, waarbij reuzegrote lopende poppen, die kilometers hebben gemaakt over de hele wereld, hun première beleven in Nederland. Zie je het voor je? Poppen van bijna tien meter met tientallen medewerkers eromheen aan touwen en trapezes om de voeten vooruit te plaatsen.

Sport: Fierljeppen en lancio del formaggio

Zeg je Fryslân, dan zeg je fierljeppen, skûtsjesilen en keatsen. Deze echte cultuursporten komen, samen met cultuursporten uit andere Europese landen, samen in de allereerste Tafisa European Sports For All Games! De Slovenen laten je kennismaken met pandolo, de Finnen met Finnish baseball en de Italianen spelen lancio del formaggio, waarbij ze met kazen door de straten rollen. Maak je borst maar nat voor vijf dagen lang demonstraties, wedstrijden en toernooien in heel Friesland!

Natuur: het Wad

Op de Waddeneilanden - voor een gedeelte onderdeel van Friesland - is prachtige natuur te ontdekken. Ruben Smit, bekend van de eerder bekroonde natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen, heeft deze unieke natuurverschijnselen op en rond het Wad proberen te vangen in de bioscoopfilm WAD, overleven op de grens van water en land. In deze film beleef je het Wad door de ogen van haar vaste bewoners: de grijze zeehond, de lepelaars, het konijn, de slechtvalk en de scholekster. Om de kust nog mooier te maken, heeft voormalig Oerol-directeur Joop Mulder langs de hele Waddenzeekust een bijzonder lint gemaakt van meer dan vijfentwintig grote kunstwerken, verweven in het landschap. Denk aan een buitendijks zwembad aan de pier of een groene dijk met het silhouet van een liggende vrouw.

Muziek: paradijselijk klassiek

Een pareltje in de avonduren is het Oranjewoud Festival. Beroemde musici zitten hier rond je bed om je letterlijk in slaap te spelen. Of je mag letterlijk wegdrijven op de muziek. Van 1 tot 10 juni 2018 is het groene Parklandschap Oranjewoud vlakbij Heerenveen het toneel voor de tientallen klassieke concerten van het Oranjewoud Festival. Tot in de kleine uurtjes geven internationale musici concerten op de meest mooie plekken. In prachtige tuinen, historische landhuizen, tipi's, een ondergrondse bunker of in gigantische plastic bubbels.

Nog meer tips voor Leeuwarden-Fryslân 2018

  • In de elf steden die Friesland rijk is, worden elf fonteinen gebouwd door internationale kunstenaars. Wil je alle fonteinen in de elf Friese steden zien, maar vriest het niet hard genoeg voor een Elfstedentocht? Probeer het met de benenwagen op het Elfstedenpad.
  • DagjeWeg.NL nam een kijkje bij Mata Hari, de mythe en het meisje. Lees wat wij ervan vonden!
  • Maak er een weekendje Leeuwarden van!
Het Oranjewoud Festival. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 2. Het Oranjewoud Festival. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Zie jij deze kunstwerken langs de Waddenkust? Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 3. Zie jij deze kunstwerken langs de Waddenkust? Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Tijdens het openingsweekend verrijzen er Oldehove-torens in Leeuwarden. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Foto 4. Tijdens het openingsweekend verrijzen er Oldehove-torens in Leeuwarden. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Fierljeppen tijdens de Tafisa European Sports For All Games. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Fierljeppen tijdens de Tafisa European Sports For All Games. Foto: Leeuwarden-Fryslân 2018
Laatst gewijzigd: 2018-02-01 10:54:22 · Gepubliceerd: 2017-10-31 17:23:18 - 5833