
Ode aan Groningse kunstrebellen
In de tentoonstelling Avant-garde 100 jaar De Ploeg zijn ruim 250 werken zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. Ook zie je het verschil met de traditionele en klassieke werken van Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Hierdoor wordt het nog duidelijker hoe de 'kunstrebellen' van De Ploeg zich losmaakten van de traditionele stijl van toen. Ze experimenteerden onder andere met vormen en kleuren, waardoor een compleet nieuwe tak van kunst ontstond. In de expo is ook aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor De Ploeg en hun kunst.
Waarom De Ploeg als naam?
"Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen, het omwoelen van de aarde en dus ook aan ploegen. Vandaar de naam De Ploeg," – Jan Altink, 1918. Lees meer weetjes over De Ploeg.Wat betekent avant-garde?
Avant-garde verwijst in het algemeen naar een generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren in de schilderkunst, muziek, literatuur, poëzie, film, theater en moderne dans. Bij uitbreiding heeft het begrip ook betrekking op de vernieuwende stromingen zelf, aldus Wikipedia.Activiteiten 100 jaar De Ploeg
De tentoonstelling is het middelpunt van het jubileum van De Ploeg, maar in de stad en provincie Groningen worden aansluitend veel activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo kun je avant-garde muziekvoorstellingen bijwonen met en wandelroutes volgen die je meenemen langs 100 jaar De Ploeg.
- Bekijk wat er nog meer te doen is tijdens een dagje uit in Groningen;
- Zoveel te doen, maar wat mag je niet missen? DagjeWeg.NL maakte een route door Groningen voor dagjesmensen;
- Shoppen en lekker eten doe je bij deze leuke winkeltjes en cafés in Groningen.
