Kunst van de trendsetters van 1918 in het Groninger Museum

Tentoonstelling Avant-garde in Groninger Museum |  deel via WhatsApp | Persbericht door

Tentoonstelling Avant-garde is ode aan Groningse kunstrevolutie

28 mei 2018 Toerisme Groningen, Groningen Het is dit jaar honderd jaar geleden dat een jonge groep kunstenaars in Groningen De Ploeg oprichtte. De Ploeg werd uit frustratie geboren: de kunstenaars waren niet uitgenodigd voor een grote tentoonstelling vol Groningse kunstenaars en dachten 'dit moet anders'. Ze besloten zich af te zetten van de traditionele kunst en kwamen in opstand door experimentele kunst te maken. In de tentoonstelling Avant-garde in Groninger Museum zie je welke bijzondere - en inmiddels iconische - kunstwerken uit deze gewaagde zet voort zijn gekomen.

Foto 1. Jan Altink, Het witte paard, 1925, was/olieverf op doek, 61,5 x 70 cm Collectie Stichting De Ploeg, bruikleen Groninger Museum. Foto: Groninger Museum.

Ode aan Groningse kunstrebellen

In de tentoonstelling Avant-garde 100 jaar De Ploeg zijn ruim 250 werken zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. Ook zie je het verschil met de traditionele en klassieke werken van Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Hierdoor wordt het nog duidelijker hoe de 'kunstrebellen' van De Ploeg zich losmaakten van de traditionele stijl van toen. Ze experimenteerden onder andere met vormen en kleuren, waardoor een compleet nieuwe tak van kunst ontstond. In de expo is ook aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor De Ploeg en hun kunst.

Waarom De Ploeg als naam?

"Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen, het omwoelen van de aarde en dus ook aan ploegen. Vandaar de naam De Ploeg," – Jan Altink, 1918. Lees meer weetjes over De Ploeg.

Wat betekent avant-garde?

Avant-garde verwijst in het algemeen naar een generatie jonge kunstenaars die met nieuwe vormen experimenteren in de schilderkunst, muziek, literatuur, poëzie, film, theater en moderne dans. Bij uitbreiding heeft het begrip ook betrekking op de vernieuwende stromingen zelf, aldus Wikipedia.

Activiteiten 100 jaar De Ploeg

De tentoonstelling is het middelpunt van het jubileum van De Ploeg, maar in de stad en provincie Groningen worden aansluitend veel activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo kun je avant-garde muziekvoorstellingen bijwonen met en wandelroutes volgen die je meenemen langs 100 jaar De Ploeg.

Foto 2. Jan Altink, De rode boerderij, 1926, was/olieverf op canvas, 60,5 x 70, 5 cm, Collectie Stichting De Ploeg, bruikleen Groninger Museum. Foto: Groninger Museum.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:33:29 · Gepubliceerd: 2018-05-28 13:59:36 - 549