Bijzonder: prehistorisch familiegraf te zien in Leiden

Ga naar het Rijksmuseum van Oudheden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het graf is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden

10 april 2018 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland Archeologen hebben in de bodem bij Tiel-Medel een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. In de klei werd een prehistorisch familiegraf met minimaal acht personen erin gevonden, waaronder twee jonge kinderen. Het graf is in relatief goede staat gevonden. Een belangrijke ontdekking voor de Nederlandse geschiedenis, dus is het graf te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden!

Foto 1. Een archeoloog bij het gevonden familiegraf. Foto: Jan Bouwhuis

5600 jaar oud

Meer dan een miljoen vondsten uit de steentijd, bronstijd, ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen vonden archeologen in de bodem bij Tiel-Medel. Daar zaten onder andere een Romeins beeld van de god Jupiter en een zeldzame bronzen zalfpot tussen, maar ook een compleet familiegraf met minimaal acht overledenen erin. Daarbij zitten twee jonge kinderen van drie en vijf jaar oud. Het graf is waarschijnlijk 5600 jaar oud en grote graven die zo oud zijn, zijn zeer zeldzaam. Dit exemplaar is het grootst bewaarde van Nederland uit die tijd.

Dol op geschiedenis en geïnteresseerd in alles wat in de bodem gevonden wordt? Bekijk alle uitstapjes met archeologie op DagjeWeg.NL!

Veel vragen, weinig antwoorden

Wie zijn de mensen in het graf? Waar zijn ze aan gestorven? Zijn ze allemaal in een keer gestorven? Het antwoord op al deze vragen is nog onbekend. Het is zelfs nog niet helemaal duidelijk of het niet meer dan acht doden zijn in het graf. De botten zijn door het gewicht van de kleilaag die over het graf heen spoelde namelijk samengeperst en gebroken. Wel is duidelijk dat de mensen in het graf in een dorpje woonden dat eveneens is opgegraven. Ze waren jagers-verzamelaars die bovendien vee gingen houden en graan verbouwden.

Bekijk een video over de opgraving. Let op, de tekst gaat verder na de video!

Bekijk het graf in het Rijksmuseum van Oudheden

Het familiegraf is zeer bijzonder voor de Nederlandse geschiedenis (er is maar één ouder familiegraf gevonden in Nederland en dat is in veel slechtere conditie). Daarom hebben de onderzoekers besloten het te delen met iedereen die geïnteresseerd is. Vanaf 10 april 2018 is het familiegraf te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar liggen de botten tentoongesteld in liggende vitrines, met informatie over wat de archeologen nu al kunnen weten over het familiegraf. Ook zijn er tekeningen te zien die een beeld geven van hoe het familiegraf er mogelijk uit heeft gezien.

Praktische informatie:

  • Waar? In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden;
  • Wanneer? Het familiegraf is te zien vanaf 10 april 2018;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor het museum volwassenen kost € 12,50 en voor kinderen van vijf tot zeventien jaar € 4,00. Studenten betalen € 6,00.
Foto 2. De botten werden schoongemaakt in een atelier. Foto: Archeocare
Foto 3. Archeologen halen het graf in z'n geheel uit de grond. Foto: Jan Bouwhuis

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-04-09 14:57:26 · Gepubliceerd: 2018-04-09 14:36:20 - 450