Vrouwen aan de macht in het Muiderslot

Tentoonstelling Gewapend met Schoonheid |  
Nieuws door
Foto 1. Foto: Neerlands Dichtren'rei, J. A. Kruseman © Collectie Muiderslot

Powervrouwen uit de geschiedenis in de spotlights

19 april 2018 Geschiedenis Muiden, Noord-Holland Maria Tesselschade, Belle van Zuylen, Jacoba van Beieren en Aletta Jacobs. Allemaal vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis die bekend staan als inspiratiebronnen en rolmodellen. Maar hoeveel macht hadden deze vrouwen? En welke machtsmiddelen gebruikten ze? Kom erachter in de tentoonstelling Gewapend met Schoonheid in het Muiderslot!

Ook machtige vrouwen

Bij ridders, gevechten en wapens denken we bijna altijd aan mannen. Wat we echter vaak vergeten, is dat macht en kracht geen eigenschappen zijn die in de Hollandse geschiedenis alleen aan mannen toegeschreven kunnen worden. Ook vrouwen hadden heel wat invloed en macht, maar vaak op een onzichtbare manier. Hoe dan? Daar kom je achter in de tentoonstelling Gewapend met Schoonheid in het Muiderslot, die te zien is van 21 april tot en met 31 oktober.

Voorbeelden uit de praktijk

Thema's als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid, mode en sieraden passeren de revue bij de tentoonstelling. Allemaal middelen die vrouwen aangrepen om hun invloed uit te oefenen. De thema's worden belicht aan de hand van voorbeelden uit de Nederlandse praktijk: van de vlecht van Jacoba van Beieren tot de ring van Maria Tesselschade. Iconische vrouwen, of toch eigenlijk niet zo? In de tentoonstelling is zowel aandacht voor de historische werkelijkheid als ook voor de geromantiseerde levensverhalen van deze iconische vrouwen in literatuur, film en kunst. Kunnen de mythes rondom deze vrouwen standhouden en waren ze echt iconisch?

Moderne kunst

Ook het heden wordt niet vergeten. Het Muiderslot heeft drie Nederlandse kunstenaressen gevraagd om hun visie op macht en vrouwen te geven. De kunstenaressen Ella Siekman, Jenny Ymker en Isabelle van Zeijl hebben speciaal voor de tentoonstelling kunstwerken gemaakt. Hierbij spelen ze met het historische verhaal over sterke vrouwen en belichten ze hoe tegenwoordig wordt gedacht over vrouwen en macht.

Praktische informatie:

  • Wat? Tentoonstelling Gewapend met Schoonheid;
  • Waar? In het Muiderslot in Muiden;
  • Wanneer? De expositie is te zien van 21 april tot en met 31 oktober, van maandag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 15,50 en voor kinderen van vier tot en met elf jaar € 9,00.
Foto 2. Foto: Portret Maria van Bourgondië, 1532-1540, Kasteel van Gaasbeek © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Dominique Provost
Foto 3. Foto: The Jane, Isabelle van Zeijl © Rijksmuseum Muiderslot

Laatst gewijzigd: 2018-06-04 10:29:45 · Gepubliceerd: 2018-04-13 12:05:54 - 662