Zoemende bijen in elf Nederlandse musea

Ga naar de expositie over wilde bijen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Stap in de stuifmeelsporen van wilde bijen

17 april 2018 Toerisme Landelijk "Zoem zoem zoem, de bij zit op de bloem. Hij komt om honing vragen, om naar de korf te dragen." Heel wat kinderen leren dit vrolijke liedje op school, maar eigenlijk gaat het leven van de wilde bij helemaal niet over rozen. Nederland biedt ze namelijk onvoldoende leefgebied, woonruimte en voedsel. De tentoonstelling Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie, die te zien is in maar liefst elf musea, vestigt de aandacht op de bij.

Foto 1. Wilde bijen zijn dol op bloemen. Foto: Naturalis

Help, de bij heeft het lastig

Het is tijd voor een ode aan de bij! Dit wonderlijke kleine beestje is zijn hele leven bezig met graven, schuieren, braken, behangen en vooral heel veel bestuiven. Veel van onze landbouw- en fruitgewassen blijven bestaan door de wilde bij, waardoor wij dagelijks een bord vol eten voor onze neus neer kunnen zetten. Toch is het leven voor wilde bijen steeds lastiger. Er is steeds minder voedsel en nestgelegenheid voor dit onbeminde beestje en bijna de helft van de soorten is bedreigd. Om aandacht te vragen voor dit probleem kun je van 15 april tot en met 16 september in maar liefst elf musea door heel Nederland kennismaken met het leven van de bij in Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie.

Tip: Op de website van Nederland Zoemt kun je een leuke diy downloaden waarmee je zelf zaadbommen en een bijenhotel kunt maken!

Sjouwen met stuifmeel

In de expositie leer je alles over deze wonderlijke insecten. Sjouw met zakken stuifmeel, loop rond in een dik behaarde jas of vind de weg in een bloem. Kom erachter waarom het niet goed gaat met bijen, wat je kan doen om ze te helpen en waarom bijen zo nuttig zijn. In de elf musea is de tentoonstelling precies hetzelfde, maar wel zijn er per museum verschillende activiteiten.

  • Tip! Koop bij Intratuin een Nederland Zoemt-aardbeienplantje en krijg een tweede kaartje gratis voor de expositie. Kijk snel welke Intratuin bij je in de buurt te vinden is.

Bekijk de tentoonstelling in:

Foto 2. Leer meer over het leven van wilde bijen in de expositie. Foto: Naturalis
Foto 3. Bijen helpen boeren door stuifmeel te verspreiden. Foto: Naturalis

Laatst gewijzigd: 2018-04-23 09:15:16 · Gepubliceerd: 2018-04-16 12:31:24 - 260