Gemeente Barneveld steekt stokje voor Nachtwacht van zand

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen   Nieuws door
Foto 1. Hier nog in opbouw, maar de grootste Nachtwacht ter wereld moet voor 23 april weg van de gemeente. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn.

archief oud artikel 17 april 2018 Opmerkelijk Garderen, Gelderland Bij de Beeldentuin in Garderen vindt voor de tiende keer 't Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Tijdens dit jubileumjaar is het thema Hollandse Meesters waarbij de Nachtwacht, hét meesterwerk van Rembrandt van Rijn, uiteraard niet mag ontbreken. De Gemeente Barneveld denkt daar anders over: volgens hen moet het pronkstuk vââr 23 april worden afgebroken. Zo niet, dan volgt er een boete van € 20.000. Eigenaar Adri van Ee piekert er niet over: "Ik breek niets af en ga de strijd aan! Als de burgemeester de sculptuur weg wil hebben, dan mag hij hem zelf komen slopen."

Zandsculpturenfestijn wil pronkstuk niet weghalen

De Nachtwacht van zand blijkt op grond met een agrarische bestemming te staan - saillant detail: deze grond is van eigenaar Adri van Ee zelf. "De voorkant van het indrukwekkende zandbeeld, van maar liefst 5,5 breed en 5 meter hoog staat op de grens, dus bezoekers komen niet op het agrarische perceel. Bij het zandbeeld komt een bord met een duidelijke uitleg waarom het volgens de gemeente Barneveld afgebroken moet worden. Tevens staat er een bus waar mensen een donatie kunnen doen voor een goed doel", vertelt Van Ee.

Ook een andere Rembrandt van zand moet weg

Op last van de gemeente moet niet alleen de Nachtwacht gesloopt worden, ook de Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp, een andere Rembrandt van zand, moet verdwijnen. Eerder deze week kwam er een boete van € 3.000 voor een schuurtje met een woonbestemming waarin zandsculptuur de Anatomische Les staat. Binnen komen de bezoekers niet: ze kijken in het schuurtje naar binnen om het kunstwerk te bekijken. Ook dat is volgens de gemeente verboden. Bij elke controle van de gemeente volgt er opnieuw een boete van € 3.000.

Eigenaar: gemeente is kinderachtig

Van Ee heeft in het verleden meerdere dwangsommen gehad en heeft vaker over dergelijke details in de clinch gelegen met de gemeente. Na tien jaar vindt hij dan ook dat iedereen mag weten hoe kinderachtig de gemeente Barneveld is, maar dat deze gemeente tegelijkertijd blij is met een evenement dat Garderen op de kaart zet.

Openingstijden

Ondanks alle tegenslagen is 't Veluws Zandsculpturenfestijn gewoon open! Geopend tot en met 27 oktober 2018. Op maandag tot en met vrijdag open van 10:00 uur tot 17:30 uur en op zaterdag tot 17:00 uur. 's Zondags gesloten! Ook geopend op Koningsdag (11:00 uur tot 17:30 uur), Hemelvaartsdag (13:00 uur tot 17:30 uur) en Tweede Pinksterdag (13:00 uur tot 17:30 uur).

Entreeprijzen

Een entreekaartje voor dertien jaar en ouder kost € 9,50. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar betalen € 4,50 en kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis entree. Parkeren is gratis. Tip: Bestel tickets met korting via DagjeWeg.NL Tickets!
Foto 2. Ook De Anatomische Les van Rembrandt loopt gevaar. Foto: 't Veluws Zandsculpturenfestijn.

Laatst gewijzigd: 2018-04-17 17:28:49 · Gepubliceerd: 2018-04-17 15:45:26 - 2044