1

Krachtige musical The Color Purple predikt hoop

Sterke vrouwen strijden voor gelijkheid en overwinnen

The Color Purple - De Musical Recensie door
Foto 1. De veertienjarige Celie, gespeeld door Naomi van der Linden, met haar zusje Nettie. Foto: Neeltje Knaap.

archief oud artikel 26 april 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Hoe zeer het slavernijverleden doorwerkt in volgende generaties. Dat wordt pijnlijk duidelijk in de musical The Color Purple. De musicalbewerking van dit beroemde en verfilmde boek is voor het eerst te zien in een pop-up theater op de Amsterdamse NSDM-werf. Een dramatische geschiedenis, maar wel één die eindigt in een hoopvolle en krachtige toekomst.

Zelfs Koningin Máxima woonde de première van de musical The Color Purple bij, daar op die rauwe locatie in Amsterdam-Noord. Tegen het decor van opgestapelde aardappelkisten, de weerspiegeling van een leven lang keihard werken, ontvouwt zich de geschiedenis van het jonge zwarte meisje Celie. Als veertienjarig meisje verschijnt ze op het toneel, zwanger van haar tweede kind, opnieuw een kind van haar vader, die haar misbruikt. Celie, gespeeld door Naomi van der Linden, leidt een zwaar leven, gedomineerd door mannen die haar onderdrukken en uitbuiten. Ze houdt zich vast aan haar zusje Nettie, maar verliest haar wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de wrede Mister. Nettie is niet welkom in het huis van Mister en Celie lijdt voortdurend onder het juk van haar dominante echtgenoot, gespeeld door Edwin Jonker. Bijzonder in het verhaal is Celie's onwankelbare vertrouwen op God, die als een rode draad door de musical voert, en haar in vertwijfeling brengt als er geen sprankje levensvreugde meer is.

Alice Walker schreef het boek The Color Purple in 1982 en won een jaar later de Pulitzerprijs voor deze bijzondere roman. Steven Spielberg verfilmde het verhaal in 1985 met Whoopi Goldberg in de hoofdrol. Oprah Winfrey speelde de rol van Sofia. Al in 2005 was de bejubelde musical te zien op Broadway en inmiddels toert de vernieuwde versie door de VS.

Kracht in jezelf

Maar dan, langzaam maar zeker, keert het tij. Door de invloed van krachtige vrouwen in haar leven vindt Celie de kracht in zichzelf. Door Sofia, die zich niet laat slaan door echtgenoot Harpo, maar een liefdevolle behandeling eist. En door Shug Avery, de sensuele zangeres, die haar leert liefdevol naar zichzelf te kijken. Voor Shug koestert Celie lesbische gevoelens, die in de musical - in tegenstelling tot de film - alle ruimte krijgen. Jeannine La Rose is zeer overtuigend in de rol van Sofia, alles aan haar straalt kracht uit en haar optreden zorgt voor de zeggingskracht die de musical zo hard nodig heeft. Pijnlijk is het moment waarop zij opstaat tegen de burgemeestersvrouw, die denkt haar als meid in huis te kunnen nemen. Ook Ana Milva Gomes weet het personage Shug Avery krachtig neer te zetten en is vocaal verpletterend! De uptempo jazz en bluesnummers geven de musical sfeer en overtuigingskracht en daarin zijn ook de andere acteurs overtuigend. Het jonge verslagen meisje Celie, inmiddels een volwassen vrouw, vindt haar eigenwaarde en durft op te staan tegen haar echtgenoot.

Drama blijft uit

Het verhaal van The Color Purple leent zich beslist voor een musical, alleen blijkt het lastig om het drama over te brengen. Waar je bij de film van Steven Spielberg overmand kan raken door emoties, blijft de musical in de meest dramatische scènes vrij vlak. Het seksueel misbruik door Mister en de scheiding van Nettie en Celie: beide elementen gaan op het toneel snel voorbij. Snel opgevolgd door een lied of een grap, mis je als toeschouwer de impact. Ook Naomi van der Linden weet niet echt te overtuigen als Celie. Het is moeilijk te geloven dat er iemand voor je staat die zoveel ellende heeft meegemaakt. De transformatie van het personage tot een sterke volwassen vrouw is daardoor minder imponerend. Wat wel indrukwekkend is, zijn de details in de belichting, waarin striemen van zweepslagen te zien zijn. En ook de problematiek van Mister, wiens vader eens slaaf was, komt door het acteerwerk van Edwin Jonker goed uit de verf. Zijn uiteindelijke ommekeer en vernieuwde kijk op het leven zijn geloofwaardig.

Knallend paars

De musical The Color Purple is absoluut de moeite waard, alleen al om de indringende thema's als ongelijkheid en de zoektocht naar de kracht in jezelf en je eigen identiteit. Het is een knappe productie met een bijzondere, all-black cast, die stof tot nadenken geeft. Zie je de schoonheid om je heen, waarvan God wil dat je geniet? Het veld met paarse bloemen? Op het toneel knalt het paars in volle vaart op je af.



Over de musical The Color Purple

De musical The Color Purple is tot en met 15 mei 2018 te zien in de NSDM Loods in Amsterdam. Daarna gaat de productie op tournee en doet in 2018 Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Nijmegen, Eindhoven, Heerlen, Leeuwarden en Breda aan. Bekijk hier de volledige speellijst van The Color Purple.
Foto 2. De sterke Sofia draagt haar kracht over. Foto: Neeltje Knaap.
Foto 3. Celie in vertwijfeling. Foto: Neeltje Knaap.
Foto 4. Shug Avery brengt haar publiek in vervoering. Foto: Neeltje Knaap.
Foto 5. Celie ontdekt haar gevoelens voor Shug. Foto: Neeltje Knaap.

Laatst gewijzigd: 2018-10-30 11:46:57 · Gepubliceerd: 26 april 2018 - 1299