Tweehonderd jaar terug in de tijd op Scheveningen

Historisch spektakel op het strand van Scheveningen

Historisch Feest aan Zee in Scheveningen   Nieuws door
Foto 1. Flaneer over het strand van Scheveningen. Foto: Feest aan Zee © Den Haag Marketing

archief oud artikel 11 mei 2018 Toerisme Scheveningen, Noord-Holland Terwijl je een zandkasteel bouwt flaneert de gegoede Haagse burgerij langs je in prachtige kleding. Haringventers en schelpenvissers gooien hun netten uit en badgasten laten zich in badkoetsen door het mulle zand rijden. Klinkt als een strandtafereel uit 1900? Absoluut, maar op 12 mei gaat de tijd op het strand van Scheveningen voor een dagje tweehonderd jaar terug tijdens het spektakel Historisch Feest aan Zee!

Terug naar vroeger

Bezoekers van Scheveningen genieten op zaterdag 12 mei van 11:00 uur tot 15:00 uur van een historisch spektakel op het strand in het kader van Feest aan Zee, waarbij het tweehonderd jaar bestaan van Scheveningen als badplaats wordt gevierd. Over het hele strand wordt een negentiende-eeuws sausje gegoten. Figuranten lopen als badgasten en badmeesters over het strand en kinderen bouwen zandkastelen terwijl de ouderen toekijken vanuit badkoetsen, tonnen en badtentjes.

Zeilwagen van Simon Stevin

De aanleiding voor dit historische tafereel is de ingebruikname van de mooie replica van Simon Stevins Zeilwagen. De originele zeilwagen vervoerde in 1602 prins Maurits over het strand van Scheveningen met een vaartje van veertig kilometer per uur; bizar snel voor die tijd. De wagen was ontworpen door de wiskundige en uitvinder Simon Stevins. Na de proefrit met prins Maurits heeft de wagen nog twee eeuwen dienst gedaan als vermaak voor badgasten, maar helaas bestaat de originele Zeilwagen niet meer.

Optredens

Rond 13:00 uur zullen diverse koren het Zeilwagenlied zingen op het strand bij de Keizerstraat en wordt de Zeilwagen officieel in gebruik genomen. Tot 21:00 uur staan er daarna diverse optredens op de planning en waan je je op het strand terug naar de negentiende eeuw. Het hele themajaar Feest aan Zee 2018 wordt de Zeilwagen breed ingezet, daarna krijgt deze een plekje in Muzee Scheveningen.

Kijk snel welke activiteiten er nog meer op de planning staan bij het themajaar Feest aan Zee!
Foto 2. Ezeltje rijden op Scheveningen in 1934. Foto: Feest aan Zee © collectie Haags Gemeentearchief
Foto 3. Badgasten genieten van Scheveningen vanuit een badkoets circa 1870. Foto: Feest aan Zee © Couvée, M.M. - collectie Haags Gemeentearchief

Laatst gewijzigd: 2018-05-11 14:37:34 · Gepubliceerd: 2018-05-08 16:48:48 - 962