1

90 jaar Olympisch Stadion en Coca-Cola: vier het mee!

Olympisch Stadion opent op 23 juni voor één dag zijn deuren

Olympisch Stadion Amsterdam en Coca-Cola Nederland 90 jaar   Nieuws door
Foto 1. Het Olympisch Stadion bestaat 90 jaar en viert feest met een open dag. Foto: Coopr.

archief oud artikel 20 juni 2018 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Wat doe je als jij en je buddy vlak na elkaar jarig zijn? Dan vier je gewoon samen feest! Ter ere van hun 90-jarig bestaan houden Olympisch Stadion Amsterdam en Coca-Cola Nederland op zaterdag 23 juni open dag. Van 11:00 uur tot 15:00 uur mag je gratis het stadion in. Er is markt, een nostalgische fototentoonstelling en je kunt meedoen aan activiteiten. En er is gratis taart! Let op: je moet je wel vooraf aanmelden.

Ode aan de glorie van toen

Er zijn talloze activiteiten op zaterdag 23 juni te doen. Zo is er een markt vol bijzondere koopjes en zeldzame collector's items en kun je de film '1928' en de fototentoonstelling '1928 tot nu' bekijken. Je kunt zelfs je eigen collector's item meenemen (wel vooraf opgeven) om door experts te laten beoordelen, à la Tussen Kunst en Kitsch. Of help mee met de bouw van een gerecycled kunstwerk! Uiteraard gemaakt van doppen, flesjes en ander Coca-Cola materiaal. Volg een rondleiding om meer over het stadion en de frisdrank te weten te komen of doe mee aan de quiz en test wat je eigenlijk allemaal al weet. Extra leuk is de nagemaakte Koninklijke Loge: hier kun je op de koninklijke stoel zitten waar koningin Wilhelmina 90 jaar geleden tijdens de Spelen zat. Leuk voor een selfie.

Hoezo vieren het Olympisch Stadion en Coca-Cola het samen?

Stukje geschiedenis: tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam kwam Coca-Cola voor het eerst op de Nederlandse markt. De frisdrank was de sponsor van de Olympische Spelen en werd voor het eerst verkocht vanuit het stadion. Dit jaar bestaan ze dus allebei 90 jaar en vieren ze dat samen op de plek waar het voor beiden begon: het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Verbreek records en beklim de toren

Het Olympisch Stadion in Amsterdam was in 1928 het strijdtoneel van de Olympische Spelen. Ter ere hiervan komen er op de feestelijke open dag ook een hoop Olympische hoogtepunten voorbij. Ren bijvoorbeeld zelf de 100 meter van 1928 - de afstand die toen bij de vrouwen door de Amerikaanse Betty Robinson werd gewonnen met een tijd van 12,20 seconden. Bij de mannen lukte het Percy Williams uit Canada in 10,8 seconden. Kun jij deze records verbreken? Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de open dag is de Marathontoren, waar lang gelee het Olympisch vuur pronkte. Normaal gesproken gesloten voor publiek, maar tijdens het feest kun je de toren van meer dan 42 meter beklimmen.

Foto 2. Coca-Cola Nederland bestaat 90 jaar en viert 23 juni ook feest. Foto: Coopr.
Foto 3. Verbreek jij de records van atleten van toen? Je kunt een poging wagen! Foto: Coopr.
Foto 4. Bekijk een film over 1928 en een fototentoonstelling, 1928 tot nu. Foto: Coopr.

Laatst gewijzigd: 2018-06-21 09:31:16 · Gepubliceerd: 2018-06-20 16:48:23 - 464