1

Voel je nietig naast machtige machines in NEMO

Maak zelf een machine in de Familiewerkplaats van NEMO

Familiewerkplaats NEMO Nieuws door
Foto 1. Ontdek allerlei machines! Foto: NEMO © DigiDaan

archief oud artikel 2 juli 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Machines zijn er in alle soorten en maten. Er zijn megagrote robots zoals de Transformers tot kleinere apparaten die bijvoorbeeld in fabrieken staan. Tijdens de zomervakantie, van 7 juli tot en met 2 september zet NEMO Science Museum een heleboel machines in de spotlights. In de Familiewerkplaats kun je zelf aan de slag met machines!

Ontwerp zelf een machine

"Machines zijn niet meer weg te denken; ze maken ons leven een stuk makkelijker. Het blijft fascinerend om te zien hoe met een kleine handeling, alles in beweging wordt gezet", aldus Michiel Buchel, directeur van NEMO. In de Familiewerkplaats van NEMO ontdek je dit zelf en onderzoek je wat je allemaal kunt doen met een machine. In het midden van de Familiewerkplaats staat een reusachtige installatie van de Staalslagerij in Rotterdam, die nog kan bewegen ook. Een soort ultra-machine. Geef 'm een slinger en kijk wat er allemaal gebeurd!

De hele zomer vrij? Ga een dagje weg in de zomervakantie!

Drie activiteiten

In de Familiewerkplaats hoef je niet alleen te kijken, maar mag je ook zelf je handen uit de mouwen steken. Dagelijks tussen 11:00 uur en 17:00 uur zijn er workshops waarbij je zelf een machine in elkaar knutselt. Zo kun je je eigen grijparm maken - en natuurlijk meteen testen. Of ga aan de slag met de kracht van katrollen en onderzoek hoeveel katrollen je nodig hebt om het zwaarste gewicht op te tillen. Liever creatief aan de slag? Maak een toffe tekening met een machine van tandwielen!

Tip: zonnen op het dak van NEMO

NEMO heeft een fantastisch dak met uitzicht over Amsterdam. Hier is bovendien de tentoonstelling Energetica te vinden, waarbij je de kracht van wind, water en zon voelt via installaties die je zelf kan bedienen: van zonnewijzer tot vlieger. Het dak is van 23 juni tot en met 2 september dagelijks geopend tot 21:00 uur en je kunt het dak gratis betreden, zonder entreekaartje te kopen voor NEMO Tip! Iedere donderdag zorgen de buren van NEMO, leden van het Conservatorium van Amsterdam, voor live muziek op het dak.

Goed om te weten:

  • Wat? De Familiewerkplaats;
  • Waar? In NEMO Science Center in Amsterdam;
  • Wanneer? De Familiewerkplaats is geopend van 7 juli tot en met 2 september;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor NEMO voor volwassenen en kinderen kost € 16,50,-. Gratis toegang voor kinderen tot en met drie jaar.
Foto 2. In de Staalslagerij in Rotterdam wordt een megamachine gemaakt, die in de Familiewerkplaats te zien is. Foto: Staalslagerij

Laatst gewijzigd: 2018-06-28 16:16:10 · Gepubliceerd: 2 juli 2018 - 694