Antwerpen: The place to be in the summer

Gildenfeesten 2004 - Site Stad Antwerpen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

30 juli 2004 In de zomer van 2004 worden er wederom talloze activiteiten georganiseerd in deze bruisende stad in België. Een kenmerkende activiteit van Antwerpen zijn de gildenfeesten op zaterdag 7 en zondag 8 augustus. Een groots spektakel voor jong en oud. Een aantal voorbeelden van de verschillende activiteiten; straattheater, gildenmis, ambachtenmarkt en schutterstoernooi. Dit alles allemaal middenin de stad. Je kunt dus ook heerlijk genieten van het diverse winkelaanbod en de oude gebouwen in en rondom de stad.

Historie gildenfeesten

De gildenfeesten worden al jarenlang georganiseerd in het kader van de Antwerpse kermisweek. De feesten kennen dan ook een oude historie. Ruim 23 jaar geleden ontstonden de Rederijksfeesten. Het Antwerps Gildenjuweel en het Schutterstournooi, welke hier deel van waren, verenigden en vanuit hier ontstonden de gildenfeesten. Deze zomer was dat tien jaar geleden. Naar aloude gewoonten omvatten de Gildenfeesten de volgende onderdelen: - een Plechtige Gildenmis in de Sint-Jacobskerk; - een Ommeganck; - het straattheater door de drie Antwerpse Rederijkerskamers; - een internationaal Schutterstornooi; - een gildenfeest; - en een ambachtsmarkt. Als aanvulling kwamen er door de jaren heen steeds meer activiteiten, zoals demonstraties van vendeliers, tamboerkorpsen, spelemannen, harmonies en volksdansers.

Programma gildenfeesten

De Gildenfeesten beginnen op zaterdag 7 augustus om 14:00 uur op diverse locaties in de stad. Deze dag gaan de festiviteiten door tot middernacht. Zondag wordt het feest doorgezet om 10:00 uur tot ongeveer 19:00 uur. Voor een uitgebreid programma overzicht, kijk op programma Gildenfeesten. Ook dit jaar belooft het een kleurrijk feest te worden onder grote publieke belangstelling met de deelname van talrijke gilden, gastgroepen en verenigingen uit binnen- en buitenland.

Een douche van chocolade lekkers

De handjesworp is een jaarlijks terugkerend spektakel op de Gildenfeesten. Rond 16:00 uur zondagmiddag zullen de leden van de Syndikale Unie voor Brood-, Banket- en Ijsbedrijf duizenden chocoladen Antwerpse Handjes het publiek ingooien. Onder het motto “wij gooien, kom ze pakken” kunnen de bezoekers proeven van de edelste chocolade. Dit chocolaatje, verkrijgbaar in vele speciaalzaken op en rond de Antwerpse Grote Markt, wordt gezien als hét lekeerste snoepje. Maar er is meer. Op verschillende handjes staan nummers. Wie een nummer bij zijn of haar chocolaatje krijgt, maakt kans op mooie chocolade prijzen. Daarnaast kunnen liefhebbers van de ambachtenmarkt op de Antwerpse Groenplaats kennis maken met ervaren demonstratieteams. Antwerpse bakkers en chocoladebewerkers verwerken en bakken er, onder het kritische oog van de lekkerbek, verfijnde ambachtelijke producten. Dat er naar hartelust geproefd kan worden, spreekt voor zich.

Op de Grote Markt kunt u getuige zijn van 150 schutters. Hier wordt, met de oude Gildenhuisen als decor, met de balanskruisboog en de handboog geschoten. Het is ook mogelijk om zélf deel te nemen aan een Rozenschieting met de kolfkruisboog. Op de Groenplaats kunt u genieten van de Kolveniers met de luchtdrukkarabijn op de liggende wip met pluimpjes. Ook hier ligt een uitnodiging om zelf mee te doen. De Renaissance kledij uit de 16de eeuw wordt geshowd door Confreers van den Crans. In aanwezigheid van talrijke binnen- en buitenlandse gilden, prominente gasten en delegaties van culturele verenigingen. Het hoogtepunt van deze Gildenmis is de inzegening van de Gildenbreuken die de Koningen omgehangen krijgen.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2004-07-30 10:56:42 - 1314