ARTIS is een alfa armer: iconische leeuw Caesar (20) overleden

ARTIS in Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Leeuw Caesar is overleden. ARTIS zoekt nieuwe alfa

23 augustus 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Verdrietig nieuws: de leider van de leeuwengroep in ARTIS is vandaag overleden. De leeuw Caesar is twintig jaar geworden. Door zijn ouderdom viel hij de afgelopen maanden af en ging zijn lichamelijke toestand achteruit. Vanaf woensdagmiddag verslechterde zijn conditie en werd besloten de leeuw donderdagochtend te laten inslapen. Op dit moment heeft ARTIS nog twee leeuwinnen, beide nakomelingen van Caesar.

Foto 1. Iconische leeuw overleden in ARTIS. Caesar was deel van de geschiedenis van ARTIS en erg geliefd bij bezoekers. Foto: ARTIS © Ronald van Weeren.

Caesar was een bejaarde leeuw

Twintig klinkt misschien niet oud, maar Caesar was voor begrippen in het dierenrijk een senior. The circle of life was hem genadig: in het wild wordt de leeuw namelijk maar tien tot veertien jaar oud. Caesar kwam al in ARTIS toen hij nog maar één jaar oud was en heeft er dus vrijwel zijn hele leven doorgebracht. De leeuw was een bekende bij de bezoekers, een geliefde bewoner van de Amsterdamse dierentuin. Zijn donkere manen en machtige brullen maakten veel indruk op jong en oud.

Leiderloos leeuwenrijk

Caesar zat niet stil in ARTIS: hij bracht maar liefst 21 nakomelingen voort, waaronder de twee dochters die nu nog in ARTIS leven. Rouwig zijn deze leeuwinnen niet: leeuwen kennen geen rouwproces, ondanks het feit dat ze katachtige groepsdieren zijn. Het is mogelijk dat de leeuwinnen onrustig zullen zijn de komende tijd omdat ze ineens geen mannelijke leider meer hebben. Op termijn zullen ze in ARTIS gezelschap krijgen van een nieuw mannetje.

Foto 2. ARTIS is op zoek naar een nieuwe mannetjesleider voor bij de leeuwen. Foto: ARTIS © Ronald van Weeren.

Laatst gewijzigd: 2018-08-23 16:12:39 · Gepubliceerd: 2018-08-23 13:56:57 - 894