1

Vier het Fortenfestival met muziek, films en heerlijk eten

Negen dagen feest op forten in Nederland

Forten in Nederland Nieuws door
Foto 1. Bezoek forten en waterlinies tijdens het Fortenfestival 2018. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen © Kenneth Stamp.

archief oud artikel 29 augustus 2018 Toerisme Landelijk Wanneer Nederland vroeger werd aangevallen, zetten onze voorouders als de wiedeweerga het land onder water. Deze historische verdedigingslinie bestaat nog steeds. Het is een slinger van tientallen kilometers met meer dan 160 forten, 10 waterlinies en meerdere vestingssteden. Uniek erfgoed waar we trots op mogen zijn! Van 1 tot en met 9 september worden onze forten tijdens het Fortenfestival 2018 in het zonnetje gezet. Geniet op de mooiste locaties van muziek, films, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en lekker eten en drinken.

Luister naar middeleeuwse muziek

POEDEROIJEN - Middeleeuwse muziek op Slot Loevestein, dat klinkt toch als muziek in je oren? Op zaterdag 1 september is er ter ere van het Fortenfestival een minnestreel op Slot Loevestein aanwezig. Leer trommelen en trompet spelen zoals ze vroeger dede en probeer exotische trommels en blaasinstrumenten uit de middeleeuwen uit. Bijzonder: op zaterdag 8 en zondag 9 september staat er een middeleeuws kampement bij het slot. Hier zijn soldaten van vroeger in training en bezoekers mogen meedoen. Neem zelf een zwaard in de hand! Kinderen kunnen voor een dagje naar de ridderschool. Op Slot Loevestein komt het iconische verhaal van Hugo de Groot en zijn dappere ontsnapping tot leven.

Pak een filmpje bij een bunker

BUNNIK - Geniet op zaterdag 1 september vanaf 21:00 uur van een buitenbioscoopavond tussen de bunkers! In de buitenbios ter ere van het Fortenfestival draait The Big Sick, een romantische comedy die het waargebeurde verhaal vertelt van hoe comedian Kumail Nanjiani zijn vrouw ontmoette. Al vanaf 18:00 uur is het terrein open. Neem je eigen stoel of dekentje mee en plof in het gras voor het bioscoopscherm neer, met de bunkers op de achtergrond. Je kunt een los kaartje voor € 8,- aan de kassa kopen of een arrangement bijboeken. Dan krijg je er een barbecue en eventueel drankjes bij.

Verken een historische route

BUNNIK - De fietsroute Houten huizen, stenen forten brengt je in tweeënhalf uur langs verschillende forten, historische houten huizen en andere bijzondere blikvangers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in en rondom Utrecht. Tijdens de fietstocht van ruim 43 kilometer kom je zeven forten en prachtige stukken natuur tegen. De reden dat je zoveel houten huizen in de buurt van de forten ziet, is omdat er een Kringenwet van kracht was tot 1963. Er mochten alleen houten huizen binnen een kring van één kilometer van een fort worden gebouwd. Dit zodat huizen bij oorlogsdreiging makkelijk afgebrand konden worden en het veld schietvrij werd voor soldaten. Dit en nog meer kom je tijdens de route te weten.

Bewonder forten van boven

SCHALKWIJK - In de tentoonstelling op Fort Honswijk bewonder je tijdens het Fortenfestival forten van boven. Bekijk 33 luchtfoto's van de mooiste forten in ons land. De foto's zijn levensgroot tentoongesteld. Zo kun je heel goed zien hoe kunstig de forten zijn gemaakt - stervormig, bladvormig en perfect symmetrisch. Bewonder de dijken, indrukwekkende waterpartijen en de symmetrische weilanden rondom de forten. Het fort en de tentoonstelling zijn vrij toegankelijk en elke zondag is er om 14:00 uur een rondleiding. Leuk: op zaterdag 8 september is er voor kinderen een speurtocht langs alle foto's, inclusief vragen. Wie alle vragen goed heeft, maakt kans op een leuke prijs. Fort Honswijk dateert uit rond 1840 en kent een rijke geschiedenis.

Foto 2. Geniet van talloze activiteiten op en rondom forten, zoals de buitenbios. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen.
Foto 3. Negen dagen lang muziek, films, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en lekker eten en drinken op de mooiste locaties. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen © René van den Brandt.
Foto 4. Volg rondleidingen en bezoek tijdelijke tentoonstellingen tijdens het Fortenfestival. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen.

Laatst gewijzigd: 2018-08-28 16:48:23 · Gepubliceerd: 29 augustus 2018 - 996