Kijkje in de koninklijke kweekkas

Buiten de gebaande paden tijdens de September Tuinmaand op Paleis Het Loo

Paleis Het Loo: een koninklijk dagje uit! Nieuws door
Foto 1. Hovenier Francien is 1 van de twee bloemisten die elke week verse boeketten voor in het paleis maakt. Foto: Paleis Het Loo

archief oud artikel 30 augustus 2018 Natuur Apeldoorn, Gelderland Een grasveld, een leuk haagje, wat bloemen en dan houdt het in de gemiddelde tuin wel op qua inrichting. Maar dat is in de tuinen van de royals wel anders. In de uitgestrekte tuinen van Paleis Het Loo geven fonteinen, exotische bloemen en symmetrische vormen het landschap koninklijk allure. Geniet van al dit moois tijdens de September Tuinmaand en ga mee met de tuinconservator of duik in de koninklijke kweekkas.

Tuinkunst op Paleis Het Loo

Fonteinen, bloemen, planten en beelden zover je kunt kijken. Door de tuinen van Paleis Het Loo kun je eindeloos flaneren en genieten van het groen om je heen. Tuinkunst, zo noemden de eerste bewoners van het paleis Koning-Stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary het. En behalve groene kunst staan er sinds 2016 ook weer Delfts blauwe tuinvazen, gemaakt naar het voorbeeld van drie bestaande originelen uit de 17e eeuw van de eerste bewoners. In de September Tuinmaand op Paleis Het Loo staat al het moois in de paleistuinen in de schijnwerpers en kunnen bezoekers op donderdag en vrijdag met een rondleiding buiten de gebaande paden lopen.

Kijkje in de kweekkas

Tijdens de September Tuinmaand, van 6 tot en met 30 september 2018, kun je op donderdag en vrijdag mee met de tuinconservator of tuinbaas. Een wandeling buiten de perken, naar plekken waar je anders niet mag komen. Kijk in de eigen kwekerij of de Floriskas en kom erachter of er ook iets te eten valt in de paleistuinen. Want niet alles is alleen voor de sier... Langs de muren worden vruchten geteeld en er zijn boompjes met rijpe citroenen en sinaasappels. Deze zijn niet om puur te eten, maar kunnen wel verwerkt worden. Daarnaast zijn er kruiden, eetbare bloemen en groenten als snijbiet te vinden.

Van het paleisdak tot in de kelder

Op alle dagen is het dak via een buitenlift toegankelijk voor een koninklijk uitzicht op de paleistuinen. Ook kun je zien hoe de fonteinen werken door af te dalen in de pompenkelder. Bij de stallen laten de bloemisten van Paleis Het Loo zien hoe je een koninklijk boeket schikt. Wil je dan nog even in stijl achterover leunen? Geniet in de Balzaal van een high tea met lekker hapjes! Let op: een high tea moet je wel een dag van tevoren reserveren. Het laatste weekend van september wordt de Tuinmaand en daarmee het buitenseizoen feestelijk afgesloten.

Foto 2. Bewonder de Delfts Blauwe tuinvazen. Foto: Paleis Het Loo
Foto 3. Kweeperen in de paleistuin. Foto: Hesmerg
Foto 4. Citrusboom in de Koninginnetuin. Foto: Paleis Het Loo

Laatst gewijzigd: 2018-08-30 12:23:38 · Gepubliceerd: 30 augustus 2018 - 1327