Ontdek de bittere waarheid achter chocolade

Tropenmuseum in Amsterdam | Nieuws door

Kinderen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal

20 september 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Er werken meer dan twee miljoen kinderen op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden van hen zijn slachtoffer van mensenhandel en gedwongen arbeid. En waarom? Zodat wij duizenden kilometers verderop kunnen snoepen. In de tentoonstelling BITTER Chocolate Stories delen vijftien kinderen hun levensverhaal. Leer in het Tropenmuseum alles over deze kinderen, hun families en hoe ze op de cacaoplantages zijn beland.

Foto 1. In het Tropenmuseum ontdek je de levensverhalen van kinderen die op cacaoplantages werken. Foto: Tropenmuseum © Kirsten van Santen.

Hoe bitter is jouw chocola?

Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon. Dat zijn de namen van de kinderen die een stem krijgen in BITTER Chocolate Stories. Valerie is achttien jaar en vindt dat kinderen niets op cacaoplantages te zoeken hebben. Bèbè is nog maar vijftien; hij droomt er eigenlijk van om journalist te worden. Alexis is ook vijftien en vindt het best normaal dat een kind van elf moet werken. Cathérine werd na het overlijden van haar vader door haar stiefmoeder weggestuurd naar de boerderij van haar oom in Ghana. In de tentoonstelling ontdek je deze en andere verhalen. Foto's van Joana Choumali uit Ivoorkust, persoonlijke verhalen van de kinderen en confronterende infographics over de cacaoindustrie tonen de bittere waarheid achter onze chocolade. Ontdek hoe de industrie is ontstaan, wat de positie van de boeren in West-Afrika is en welke mensen strijden om kinderarbeid tegen te gaan - en hoe.

Tijdens het openingsweekend op 22 en 23 september 2018 krijg je gratis toegang op vertoon van een reep Tony's Chocolonely.

Samen met Tony's Chocolonely

Tony's Chocolonely en het Tropenmuseum slaan de komende drie jaren hun handen ineen en werken samen aan verschillende projecten. Beide partijen strijden op verschillende manieren tegen ongelijkheid en samen kunnen ze nog meer betekenen voor de maatschappij. De tentoonstelling BITTER Chocolate Stories in het Tropenmuseum is hun allereerste gezamenlijke project. De expo is vanaf 20 september 2018 in het museum in Amsterdam te zien.

Goed om te weten

  • BITTER Chocolate Stories is in principe geschikt voor alle leeftijden. De toon van de tentoonstelling is niet aangepast op kinderen, maar in het bijzijn van ouders of begeleiders is de tentoonstelling ook voor hen ontzettend interessant;
  • De tentoonstelling is vanaf 20 september 2018 tot en met 1 september 2019 te zien;
  • Het Tropenmuseum in Amsterdam is doorgaans van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Een kaartje kost € 15,- voor volwassenen en € 8,- voor kinderen van vier tot achttien jaar;
  • Maak er een dagje uit in de hoofdstad van en kijk wat er nog meer is te doen in Amsterdam.
Foto 2. Duik in de wereld van de cacaoplantages in de tentoonstelling BITTER Chocolate Stories. Foto: Tropenmuseum © Kirsten van Santen.
Foto 3. Hoe zijn de kinderen op de plantages terecht gekomen? Waar dromen ze van? Foto: Tropenmuseum © Kirsten van Santen.
Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:53:03 · Gepubliceerd: 2018-09-19 15:40:12 - 1895