Hallo, Meneer de Uil! Reis door Fabeltjesland in Rotterdam

Ontmoet Meneer de Uil en kornuiten in de Fabeltjeskrant tentoonstelling

Tentoonstelling Fabeltjesland: 50 jaar Fabeltjeskrant   Nieuws door
Foto 1. Bezoek Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant in Rotterdam! Foto: Fabeltjesland © Roy Beusker.

archief oud artikel 29 september 2018 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Oogjes dicht en snaveltjes toe? Nee, op naar Rotterdam! Tot en met 6 januari 2019 is daar Fabeltjesland: 50 jaar Fabeltjeskrant te zien. Een trip down memory lane. Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Ed en Willem Bever: allemaal zijn ze van de partij. In de tentoonstelling reis je door vijf decennia van het best bekeken Nederlandse kinderprogramma ooit. De expo opent precies vijftig jaar na de eerste uitzending van de Fabeltjeskrant.

Gezellige beestenboel in het Dierenbos

De Fabeltjeskrant was - en is nog steeds - enorm populair bij jong en oud. Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, de Gebroeders Bever, Bor de Wolf, Truus de Mier, de Gezusters Hamster: hun stemmetjes en uitspraken komen al gelijk naar boven bij het zien van hun namen. De inwoners van Fabeltjesland zijn deel uit gaan maken van ons cultureel erfgoed. Bewonder de echte poppen en decors in de tentoonstelling en ontdek hoe de Fabeltjeskrant vroeger is ontstaan en hoe relevant het kinderprogramma nu nog steeds is. Maak je eigen Fabeltjesscène in stop-motion, wandel door het Dierenbos, klus mee met de Gebroeders Bever en dompel je onder in nostalgie!

Meneer de Uil was een Rotterdammer

Maar weinig mensen weten dat de roots van de populaire kinderserie in Rotterdam liggen. Leen Valkenier, de schrijver van de Fabeltjeskrant, groeide op in tuindorp Vreewijk en baseerde veel van de karakters uit de serie op buurtgenoten en vrienden. Juffrouw Ooievaar, Meneer de Uil, de Ed en Willem Bever en Truus de Mier waren allemaal echte Rotterdammers. Enkel Meneer de Uil is nog in leven: Jan Straaijer stond model voor dit karakter. Zijn verhaal wordt ook in de tentoonstelling gedeeld.

  • Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant is vanaf 29 september tot en met 6 januari 2019 te zien in LP2 Las Palmas Rotterdam;
  • Kinderen tot en met drie jaar hebben gratis entree. Voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar kost een kaartje € 9,50. Bezoekers vanaf dertien jaar betalen € 14,50.
Foto 2. Tot en met 6 januari 2019 kun je in de expositie op reis gaan door Fabeltjesland. Bekijk alle karakters in het echt! Foto: Fabeltjesland © Roy Beusker.
Foto 3. Wandel door het Dierenbos en schuif aan in het Praathuis. Foto: Fabeltjesland © Roy Beusker.

Laatst gewijzigd: 2018-12-03 12:05:57 · Gepubliceerd: 2018-09-27 16:48:44 - 2057