1

Bewonder wereldberoemde relieken in Museum Catherijneconvent

Aarde uit Mekka, een splinter van Jezus' doornenkroon: ontdek de kracht van

Tentoonstelling Relieken   Nieuws door
Foto 1. Foto: Museum Catharijneconvent. Reliekhouder met fragmenten van de doornenkroon van Christus, RMN-Grand Palais (Musée du Louvre).

archief oud artikel 23 oktober 2018 Opmerkelijk Utrecht, Utrecht Een haar van voetballer Maradona, een splinter uit de doornenkroon van Jezus Christus, water uit Mekka. Mensen reizen letterlijk duizenden kilometers af om dit soort bijzondere items met eigen ogen te bekijken. In de tentoonstelling Relieken in Museum Catherijneconvent bewonder je de meest bijzondere relieken ter wereld en ontdek je waarom we er zoveel waarde aan hechten. Je hoeft er dus niet een wereldreis voor te maken, maar kunt gewoon de trein naar Utrecht pakken.

Relieken van over de hele wereld

Een stoffragment uit de grafkamer van profeet Mohammed, zand uit het Heilig Land, een boeddhistisch beeld met een verborgen schat: je vindt het allemaal in Museum Catherijneconvent. Wereldberoemde en soms zelfs heilig verklaarde items zijn samengebracht in de unieke tentoonstelling. De gordel van Maria, blaadjes van de bodhiboom waar Boeddha tot verlichting kwam en ga zo nog maar even door. Het is onwijs bijzonder dat zoveel topstukken tegelijkertijd te zien zijn in Museum Catherijneconvent. Eeuwenoude en beeldschone items waar mensen normaal gesproken wereldreizen voor zouden maken, zijn tot februari gewoon in Utrecht te zien. Het museum wil met de tentoonstelling Relieken laten zien wat relieken nou zo bijzonder maakt - en waarom we er zoveel voor over hebben.

Wat is een relikwie?

Een relikwie is een tastbare herinnering aan een bepaalde plek, persoon of gebeurtenis. Een relikwie kan een flesje heilig water uit Lourdes zijn, maar dus ook een haar van voetballegende Maradona. Het is soms een beetje alsof je op Marktplaats een gesigneerd voetbalshirt van je favoriete speler op de kop tikt: je weet nooit zeker of het écht is, maar het blijft natuurlijk ontzettend speciaal. Er zijn zelfs mensen die reizen om replica's te bewonderen, vanwege de sentimentele waarde of het achterliggende verhaal.

Persoonlijke items met bijzondere verhalen

Het woord reliek klinkt misschien zwaar, maar waarschijnlijk heb je zelf ook gewoon een reliek in huis. Erfstukken die al generaties binnen de familie worden doorgegeven, hebbedingetjes die bijzondere herinneringen oproepen. Een zakhorloge van je overgrootvader is ook een relikwie. Speciaal voor de expo hebben meerdere mensen hun meest dierbare bezittingen aan het museum uitgeleend. Tip: haal bij de kassa een gratis multimediatour en luister naar de bijzondere en vaak ontroerende verhalen die achter de spullen schuilgaan.

Foto 2. Foto: Museum Catherijneconvent. Links: Maria met kind met reliekhouder voor Jezus' navelstreng, Parijs, 1407, Musée de Cluny © Michel Urtado. Rechts: Maradona altaar (replica), verzameling van Karin Guggeis en Stefan Eisenhofer, München.
Foto 3. Foto: Museum Catharijneconvent. Bodhitree Maha Bodhitemple Bodhgaya India, Wikimedia Commons, Hiroki Ogawana.

Laatst gewijzigd: 2018-10-23 14:05:48 · Gepubliceerd: 2018-10-16 15:29:14 - 1779

Activiteiten Museum Catharijneconvent

Nu te bezoeken

Fashion for God


Van baljurk naar kerkgewaad. Museum Catharijneconvent haalt weelderige stoffen en luxueuze high fashion uit de kast voor Fashion for God.