Speel zelf de hoofdrol in 'Dealen met Drugs'

Maritiem Museum Rotterdam | Nieuws door

Wat doe jij als je geconfronteerd wordt met de drugshandel?

19 oktober 2018 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Stap zelf de duistere wereld van de drugshandel in tijdens de expositie ‘Dealen met Drugs’. Hier word je onderdeel van de havenwereld van Rotterdam en kruip je in de huid van havenmedewerkers, dealers, douanebeambten en rechters. En krijg je te maken met hun dilemma’s. Dit alles volgens een scenario van penoza-schrijfster Chris Westendorp.

Foto 1. In de expositie 'Dealen met drugs' in Maritiem Museum Rotterdam speel je zelf de hoofdrol tijdens je reis door de drugswereld. Foto: Storm en Rutger Prins

Geld, bedreigingen, waar trek jij de lijn?

De sfeer is er meteen als je de expositie 'Dealen met drugs' binnenstapt. Het lijkt wel een stukje van de haven van Rotterdam waar je opeens staat, binnenin het Maritiem Museum Rotterdam. Containers, een gesloten hek.... Toch daar maar doorheen, want de tentoonstelling moet toch ergens beginnen. Je stapt de nauwe gangetjes tussen de containers in en komt bij, hé, een cafeetje. Uit Zuid-Amerika? Ja, want de drugs die via de haven van Rotterdam naar de rest van Europa gaan, komen vooral uit Midden- en Zuid-Amerika. Bijvoorbeeld via zo'n cafeetje, waar je als vrachtwagenchauffeur wordt verleid om iets extra's mee te nemen in de container op je wagen.

Na het cafeetje stap je verder de Rotterdamse haven binnen. In een andere container word je geconfronteerd met twee mannen. "Drieduizend pop en 't enige wat je hoeft te doen is je toegangspasje uit te lenen." De ander, dreigend: "Doe open!" Daar sta je dan, als havenwerker. Wat nu? Wat kies je? En waar trek je de lijn bij al die andere scènes die je op je trektocht tegenkomt? In de verhoorkamer, als rechter, als douanebeambte. De keus is aan jou. En de consequentie van die keuze ook.

Een tentoonstelling die je grijpt

De scènes waar je in terechtkomt zijn echt. De verleidingen en de bedreigingen ook. Dit is geen ver-weg-berichtje in de krant, hier beleef je even zelf wat mensen meemaken die met de drugswereld in aanraking komen. Ook als lid van de Rotterdamse penoze. Op je reis kom je veel schokkende feiten en cijfers tegen. Je ziet onder andere hoe makkelijk het is je te laten verleiden om deel uit te maken van de harde drugswereld. En hoe moeilijk het is daar weer uit te komen. Het Maritiem Museum verzamelde al die gegevens via intensieve gesprekken met de douane, zeehavenpolitie, ex-dealers, gebruikers en nog veel meer mensen en organisaties. Mensen en organisaties die de wereld van de drugs uit ervaring kennen.

Goed om te weten

Foto 2. Beeld van opname scenes Dealen met Drugs. Foto: Maritiem Museum.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-29 14:06:51 · Gepubliceerd: 2018-10-16 16:54:33 - 6559