Expositie 'Dealen met drugs'
Expositie 'Dealen met drugs'

Stap zelf de duistere wereld van de drugshandel in tijdens de expositie ‘Dealen met Drugs’. Hier word je onderdeel van de havenwereld van Rotterdam en kruip je in de huid van havenmedewerkers, dealers, douanebeambten en rechters. En krijg je te maken met hun dilemma’s. Dit alles volgens een script van penoza-schrijfster Chris Westendorp.

Wat zou jij doen?
Daar sta je opeens tussen de containers van de Rotterdamse haven. Of in een donker cafeetje. Waar je geconfronteerd wordt met de harde handel in drugs. In het Maritiem Museum zijn allerlei scènes uit de drugswereld nagebouwd en zodra je zo’n scène binnenstapt, dan heb je daar ook een rol in. Een rol waarin je keuzes moet maken. Geef je je toegangspasje af voor een groot geldbedrag, controleer je die container of kijk je een andere kant op, veroordeel je een jonge dealer? Keuzes die laten zien hoeveel impact drugs hebben op het leven van mensen.

Rotterdamse haven als doorgeefluik
Het Maritiem Museum wil alles laten zien over de maritieme wereld. Drugssmokkel hoort daarbij, heel veel drugs gaat via de Rotterdamse haven naar de rest van Europa. Zelfs de Nederlandse staat deed er ooit aan mee, want winst was winst. Tot honderd jaar geleden de opiumwet er kwam en de drugswereld ondergronds ging. Die drugswereld wordt vandaag de dag steeds harder. Dealen met Drugs laat zien hoe makkelijk het is om in die complexe en harde wereld terecht te komen. En hoe moeilijk het is om er daarna weer uit te stappen.

De schokkende feiten die je tegenkomt tijdens je reis door Dealen met Drugs zijn verzameld via intensieve gesprekken met de douane, zeehavenpolitie, ex-dealers, gebruikers en nog veel meer mensen en instanties die deze wereld uit ervaring kennen.

 www.maritiemmuseum.nl

Expositie 'Dealen met drugs'
Expositie \\\'Dealen met drugs\\\' in Maritiem Museum Rotterdam. Foto: Storm en Rutger Prins