Vleugje Rome in Utrecht: bewonder meesterwerken van Caravaggio

Topstukken Caravaggio voor het eerst in Nederland te zien

Centraal Museum Utrecht   Nieuws door
Foto 1. Links: Michelangelo Merisi, gen. Caravaggio. De graflegging van Christus (1602-1603). Olieverf op doek. 300 x 203 cm. Foto: © Pinacoteca Vaticana, Vaticaanstad. Rechts: Michelangelo Merisi, gen. Caravaggio. De mediterende Hiëronymus (c. 1605/1606). Olieverf op doek. 145,5 x 101,5 cm. Museu de Montserrat. Foto: © Museu de Montserrat.

15 december 2018 Toerisme Utrecht, Utrecht In de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa reis je met de Utrechtse kunstenaars Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst te voet mee naar Rome, op weg naar meesterschilder Caravaggio. Even voor de goede orde: zo'n reis was in de Gouden Eeuw een blind avontuur van 333 uren lopen - en dan maar hopen dat je heelhuids aan zou komen. Bewonder meesterwerken van Caravaggio, Van Baburen, Ter Brugghen, Van Honthorst en andere caravaggisten in Centraal Museum Utrecht.

Van Utrecht naar de Eeuwige Stad

In het begin van de Gouden Eeuw was Rome de hoofdstad van de wereld. De Italiaanse metropool had als bijnaam de Eeuwige Stad en stond bekend als walhalla voor kunstenaars en romantici. Caravaggio was in zijn tijd al een grote naam in de kunstwereld. Hij stond bekend om zijn gebruik van licht en schaduw en zijn dramatische maar realistische schilderstijl. De Utrechtse Van Baburen, Ter Brugghen, Van Honthorst maakten als grote bewonderaars de barre tocht naar Roma om Caravaggio's werken in het echt te zien en ervan te leren. Het duurde niet lang voor ze zelf wereldberoemde meesterwerken op hun naam hadden staan. Allemaal met eigen kenmerken, maar toch blijven de invloeden van Caravaggio zichtbaar. Groot verschil is dat Hollanders iets eerlijker schilderden en nog een schepje bovenop Caravaggio's realisme deden: een lelijke baby, vieze nagels, rotte tanden - alles werd zo rauw mogelijk op het doek gezet. In Centraal Museum bewonder je zeventig internationale meesterwerken, waaronder de eeuwenoude topstukken van Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa bevat maar liefst zestig bruiklenen van over de hele wereld.

Leuk om te weten:
  • Gerard van Honthorst boerde goed in Rome. Hij schilderde sfeervolle scenes met daarin een lichtbron die niet direct te zien is en kreeg hierdoor de bijnaam 'Gherardo delle Notti' - Gerard van de Nachten;
  • Hendrick ter Brugghen kreeg de twijfelachtige eer de lelijkste (en meest realistische) baby te hebben geschilderd in de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Het is baby Christus in 'De aanbidding der koningen', 1619.

Topstukken Caravaggio tijdelijk te zien

Het is ontzettend bijzonder: bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd om 'De graflegging van Christus' van Caravaggio in bruikleen te geven. Dit iconische altaarstuk is maar liefst drie bij twee meter groot. Het is de allereerste keer dat dit meesterwerk in Nederland te zien is. Het hangt vanaf 16 december 2018 vier weken lang in Centraal Museum Utrecht, daarna gaat het terug naar Rome. Vanaf 15 januari 2019 komt Caravaggio's 'Medusa' naar Utrecht. Dit schilderij komt uit een Italiaanse privécollectie. Caravaggio schilderde twee versies van Medusa, een bekend figuur uit de de mythologie. De andere versie hangt in het Uffizi, een paleis en kunstmuseum in Florence. De derde kostbare Caravaggio in de tentoonstelling is de 'Mediterende Hiëronymus', uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat. Nóg een primeur: dit schilderij werd ook niet eerder in Nederland tentoongesteld.

Praktische informatie

  • De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa 16 december 2018 tot en met 24 maart 2019 in Centraal Museum Utrecht te zien. Daarna reist de expo door naar München;
  • Er is een gratis audiotour beschikbaar met achtergrondverhalen over de kunstwerken. De tour is ingesproken door Arthur Japin;
  • Tijdens de tentoonstelling zijn er ruimere openingstijden en is de entree per persoon hoger dan gewoonlijk. Voor een kaartje betalen volwassenen € 19,50 en kinderen € 11,50 per persoon.
Foto 2. Gerard van Honthorst. De koppelaarster, (1625). Olieverf op paneel. 71 x 104 cm. Collectie Centraal Museum Utrecht / aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt 1951. Foto: © Centraal Museum, Utrecht / Ernst Moritz.
Foto 3. Michelangelo Merisi, gen. Caravaggio. Medusa (ca. 1596). Olieverf op paneel. Particuliere collectie. Foto: Centraal Museum, Utrecht.
Foto 4. Gerard van Honthorst. De liederlijke student (1625). Olieverf op doek. 125 x 157 cm. Bayerische Staatsgemälde-sammlungen, Alte Pinakothek, München. Foto: © Bayerische Staatsgemälde-sammlungen, Alte Pinakothek, München.

Laatst gewijzigd: 2018-12-17 11:24:39 · Gepubliceerd: 2018-12-13 17:02:11 - 3294