1

Feestweek in Rotterdam: gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Feest! Vier het Jaar van het Varken in Rotterdam

Rotterdam Chinese New Year Nieuws door
Foto 1. Vier het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam vanaf 4 tot en met 10 februari! Foto: RCNY © Evert Buitendijk.

archief oud artikel 3 februari 2019 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Vanaf 4 tot en met 10 februari 2019 kleurt Rotterdam rood. Op zo'n beetje elke straathoek zie je Leeuwendansers, Chinese draken, culturele optredens en natuurlijk allerlei geuren en kleuren uit de Chinese keuken ter ere van het Rotterdam Chinese New Year! 2019 is volgens de Chinese astrologie het Jaar van het Varken, wat je op verschillende Rotterdamse hotspots terugziet in de vorm van standbeelden, lampionnen en andere kleurrijke versieringen. En om het de feestweek nâg feestelijker te maken: het event is gratis toegankelijk.

Hoogtepunten Rotterdam Chinese New Year

Het Chinees Nieuwjaar is een gigantisch stadsfeest voor iedereen in Rotterdam, ongeacht cultuur of leeftijd. Bekijk het complete programma op de website van Rotterdam Chinese New Year: er is namelijk de hele week op verschillende locaties in de stad van alles te doen. Bewonder bijvoorbeeld vanaf 4 februari de vlaggenparade aan de Boompjes, of volg op 6 en 7 februari leuke workshops en lezingen op de Erasmus Universiteit. De traditionele openingsceremonie met bijzondere dansers op zaterdag 9 februari is één van de hoogtepunten van de feestweek. Op diezelfde dag wordt Wijkpark Oude Westen omgetoverd tot een Chinese openluchtkeuken vol lekker eten, gratis optredens en allerlei leuke kinderactiviteiten. 's Avonds is er traditiegetrouw een spectaculaire vuurwerkshow om 19:55 uur. Sla tijdens de feestweek ook zeker De Markthal niet over!

Handig om te weten

  • Wanneer? Maandag 4 tot en met zondag 10 februari 2019;
  • Waar? Op verschillende locaties in Rotterdam;
  • Toegang? Het event is gratis toegankelijk! Optredens en dergelijke kun je dus gratis bijwonen. Voor een hapje en een drankje betaal je natuurlijk wel gewoon.

Hoezo Chinees Nieuwjaar?

Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, is de traditionele maankalender van groot belang voor hun feestdagen. De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door deze maankalender en valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december - tussen 21 januari en 20 februari.
Foto 2. Op verschillende locaties in Rotterdam zijn gratis activiteiten en optredens. Foto: RCNY © Evert Buitendijk.
Foto 3. 2019 is het Jaar van het Varken (of het Zwijn). Foto: RCNY © Evert Buitendijk.
Foto 4. Geen nieuwjaarsfeest zonder vuurwerk. Foto: RCNY © Evert Buitendijk.

Laatst gewijzigd: 2019-02-05 09:17:55 · Gepubliceerd: 3 februari 2019 - 2417