Unieke collectie in nieuw voetbalmuseum Fanatic

Voetbalmuseum Fanatic in Mierlo |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Gratis toegankelijk museum in sporthotel HUP in Mierlo

2 april 2019 Cultuur Mierlo, Noord-Brabant Vijftig jaar lang verzamelde voetbalfanaat Jos souvenirs en collector's items uit de voetbalwereld. Shirts van voetbalhelden, voetbalschoenen en andere unieke items, de verzameling groeide en groeide. Nu eindelijk heeft deze bijzondere collectie een plek gevonden in het eigen voetbalmuseum Fanatic, waar iedereen de collectie gratis kan bewonderen. Louis van Gaal en zijn vrouw Truus openden het museum op 2 april in sporthotel HUP in Mierlo. Een toepasselijke locatie, waar veel voetbalteams komen voor een trainingskamp.

Foto 1. Voetbalfanaten zijn welkom om de unieke collectie van het voetbalmuseum te bewonderen. Foto: HUP

Het eerste voetbalkaartje

Het begon met een gewoon toegangskaartje van de eerste voetbalwedstrijd die Jos Lenssen bezocht. Hij bewaarde het kaartje en verzamelde in de jaren daarna nog veel meer. Door de contacten die hij legde in de voetbalwereld wist hij een heel aantal unieke items te bemachtigen. Zo had hij persoonlijk contact met Louis van Gaal, Johan en Jordi Cruijff, Zlatan Ibrahimovic, Hans van Breukelen en Wesley Sneijder. De collectie bestaat nu, vijftig jaar na het eerste kaartje, uit ruim 650 shirts, zo'n 750 glazen, heel veel voetbalkaartjes en een aantal bijzondere collector's items. En misschien nog wel specialer dan de items zelf is het feit dat Jos Lenssen alles gekregen heeft, het verzamelen kostte hem niet meer dan tijd.

Schoenen van Van Basten

Iconisch zijn de voetbalschoenen van Marco van Basten die hij droeg tijdens het EK in 1988. Lenssen kreeg deze schoenen van de vader van de beroemde spits. Ook bezit hij de keeperstrui van Hans van Breukelen waarin PSV in 1988 de Europa Cup 1 won. Jaren later kreeg Van Breukelen de trui, toen hij in 1992 werd verkozen tot 'de derde beste doelman ter wereld'. En nu is het bijzondere kledingstuk te zien in het voetbalmuseum. Met doelman Hans van Breukelen onderhoudt Jos Lenssen goed contact, net als met Louis van Gaal. Beide mannen zijn aanwezig bij de opening van voetbalmuseum Fanatic in Mierlo. In het museum is ook hét pak van Louis van Gaal te zien, waarin hij in 1995 als trainer van Ajax langs de lijn een karatetrap uitvoerde. Hij maakte hiermee duidelijk dat een speler van AC Milan heel gevaarlijk inkwam met een hoog been.

Karatetrap van Louis van Gaal

Gratis toegankelijk museum

In het nieuwe voetbalmuseum Fanatic in sporthotel HUP is steeds een deel van de collectie van Jos Lenssen te zien. Deze is gewoonweg te groot om in één keer te laten zien. In het hotel is een grote tentoonstellingsruimte ingericht en verspreid door het hotel staan vitrines met mooie items. De tentoongestelde items zullen periodiek wisselen, dus er is regelmatig wat nieuws te zien. Voor voetballiefhebbers een prachtige verzameling, die terugvoert naar een aantal van de mooiste momenten in de voetbalhistorie.

Praktische informatie

Het voetbalmuseum Fanatic is gratis toegankelijk binnen de openingstijden van het hotel, van 07:00 uur tot 23:00 uur. Hotel HUP is 365 dagen per jaar geopend, dus het moet lukken om een datum voor een bezoek te prikken.
Foto 2. Sporthotel HUP is de aangewezen plek om de voetbalcollectie te huisvesten. Foto: HUP

Laatst gewijzigd: 2019-04-03 16:34:55 · Gepubliceerd: 2019-04-02 11:12:52 - 884