Dagje uit in Almere: dit is er te doen

Winkelen, verrassend theater en veel groen

Dagje uit in Almere - bekijk alle uitjes Redactioneel door
Foto 1. Geniet van een vegan lunch of een lekker taartje bij The Black Cockatoo. Foto: The Black Cockatoo

28 mei 2019 bijgewerkt: 11 mei 2023 Toerisme Almere, Flevoland Modern en sfeerloos. Is dat echt wat Almere is? Verken deze stad in opbouw, met veel groen en een groot winkelcentrum. Een dagje uit naar Almere is de moeite waard, om deze redenen.

Shoppen in de Almere Centrum

Je vindt in Almere weliswaar geen historische binnenstad, maar wel een groot - deels overdekt - winkelcentrum. Er zijn maar liefst 400 winkels te vinden in het Almere Centrum! Er zijn twee overdekte passages waar je vooral kleine speciaalzaken vindt. Oké, het zijn niet de 9 Straatjes van Amsterdam, maar voor een dagje shoppen is het een heel goed aanbod. En hier parkeer je een stuk goedkoper dan in de hoofdstad; dit kan heel gemakkelijk onder de stad. Kun je een extra kopje koffie met gebak van eten! En die koffie met gebak kun je vinden bij Tante Truus: een gezellige lunchroom aan de Marktmeesterstraat, in het centrum van Almere. Een goede keuze bij je kopje koffie is de beroemde appeltaart! Tante Truus is een sociale onderneming van Triade, die met veel plezier en toewijding gerund wordt door mensen met een beperking.

Vegan taartjes en katten knuffelen

Een ander bijzonder café is The Black Cockatoo, met een menu en interieur geïnspireerd op Australische cafés. Het menu bestaat uit volledig veganistische gerechten en lekkernijen. En dat ook nog gemaakt met zoveel mogelijk lokale en biologische producten. De vitrine is dagelijks gevuld met heerlijke taarten - er zijn ook glutenvrije taarten. Trek in een vegan lunch, een smoothie of een lekkere cappuccino? Ga dan langs bij The Black Cockatoo op de Bottelaarpassage.

Bij The Coffee Cat zijn vooral de gasten aan tafel speciaal. In dit knusse café lopen een tiental katten rond. Je kunt met ze spelen of knuffelen en toekijken hoe ze lekker hun gang gaan in hun café. Een lekker kopje koffie drinken met misschien wel een spinnende kat op schoot? Bij The Coffee Cat op de Brouwersstraat kunnen kattenliefhebbers helemaal ontspannen.

Avondje theaterspektakel

Voor het avondprogramma moet je in de zomermaanden het Almeerderstrand opzoeken, om precies te zijn het buitentheater van Vis à Vis. Dit theatergezelschap zorgt in de zomer voor echt spektakel theater in de openlucht. Vis à  Vis schuwt zware dilemma's niet, maar zorgt door comedy en spektakel wel voor een knipoog! In 2023 staat de roadtrip comedy Poppy op het programma, van 24 mei tot en met 30 juli, de zomervoorstelling van dit jaar. Ga mee op reis met het meisje Poppy en haar ouders, op weg naar een van de laatst overgebleven toeristische attracties. Hier maakt de reis ineens een rare wending. Een verhaal over vakantie in de toekomst, met uitzicht op een hoopvolle afloop.

In het centrum vind je ook KAF Theater, een bijzonder gebouw wat lijkt te drijven in het Weerwater. Theater, cabaret, een familievoorstelling: de programmering heeft iedereen iets te bieden.

Groen, groener, groenst

In Almere vind je tussen de verschillende wijken veel groen. Er zijn verschillende stadsparken en aan alle kanten kom je water tegen. Tip: ga naar het Waterlandse Bos, want dit is de kern van het Almeerderhout. Hier vind je ook het Stadslandgoed De Kemphaan, waar je op allerlei verschillende manieren van de natuur kunt genieten. Ook leuk met kinderen! Verken de boomtoppen in Klimpark Fun Forest en suis met de tokkelbaan naar beneden. Er zijn verschillende parcoursen, dus je kunt ook wat dichter bij de grond blijven. Ga met kinderen ook naar het Zuiderzee speelbos, waar ze lekker met water en zand spelen en ondertussen de natuur onderzoeken. In Buitencentrum Almeerderhout zit Restaurant BuitenGewoon voor een kopje koffie of een lunch, gemaakt met streekproducten. In het buitencentrum kun je ook informatie vinden over de verschillende wandel- en fietsroutes.

Foto 2. Op avontuur in het Almeerderhout. Kinderen vermaken zich in het Zuiderzee speelbos. Foto: Eljee Bergwerff Photography via Buitencentrum Almeerderhout.

Bijzonder wonen in Almere

Als laatste nog een niet voor de hand liggende tip. Rijd als je in Almere bent eens naar de wijk Oosterwold. Dit is het nieuwste experiment van architectuur in Almere. De mensen die hier wonen, bouwen niet alleen hun eigen huis, maar moeten ook andere voorzieningen zoals wegen en lantaarnpalen zelf regelen. Ze bepalen alles zelf, werken samen met buurtgenoten en doen alles duurzaam en ecologisch verantwoord. Hoe Oosterwold er uiteindelijk uit gaat zien, dat weet niemand, maar het is nu al een bonte verzameling van bijzondere huizen.

Nog niet genoeg inspiratie? Bekijk alle uitjes in Almere en stel samen je dagje weg samen. Voor wie met kinderen gaat: dit is er te doen met kinderen in Almere.
Foto 3. De bijzondere locatie van theatergezelschap Vis à Vis in Almere. Foto: beeldbank Vis à Vis

Laatst gewijzigd: 2023-05-11 15:29:21 · Gepubliceerd: 2019-05-16 16:29:49 - 10557