Maak een tocht langs Rembrandts schildercarrière in de RAI

RAI Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bewonder 350 schilderijen in de expositie 'Discover Rembrand'

4 juli 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Alsof ze net uit het atelier komen van de meester: RAI Amsterdam hangt deze zomer vol met 350 werken van Rembrandt tijdens de tentoonstelling Discover Rembrandt – His Life and All his Paintings. Zelfs beschadigde, verborgen en gestolen werken zijn er te zien. Hoe dat kan? Voor deze tentoonstelling zijn replica's gebruikt. Bijzondere replica's, die de schilderijen tonen zoals ze eruit zagen toen ze net nieuw waren. Zo zag je Rembrandts werk nog nooit!

Foto 1. Op de expositie 'Discover Rembrandt' zie je zo'n 350 replica's van Rembrandts schilderijen. Via onderzoek en speciale technieken laten deze replica's zien hoe het werk er uitzag toen het net geschilderd was. Foto: David Hup

Van kleine portretten tot de Nachtwacht

De schilderijen van Rembrandt zijn verspreid over de hele wereld. Daarom kan een zo compleet overzicht van zijn werk eigenlijk ook alleen maar worden gemaakt met replica's. Zie hoe Rembrandt ouder wordt op een reeks van zelfportretten. Bekijk de twee versies van 'Het offer van Abraham' naast elkaar. En bewonder zijn enige schilderij met schip: 'Christus in de storm op het meer van Galilea'. In 1990 gestolen en nooit meer teruggevonden, maar met de nieuwste digitale technieken sta je hier opeens voor het schilderij zoals Rembrandt het ooit heeft geschilderd. Zelfs de Nachtwacht lijkt nog imposanter in deze tentoonstelling! Dat klopt ook, want bij Discover Rembrandt – His Life and All his Paintings zie je de Nachtwacht in het formaat vóór het schilderij werd bijgesneden om te passen op een nieuwe locatie. En dat is toch best een stukje groter dan het nu is.

Het kleurrijke verhaal van Rembrandts leven

De schilderijen hangen chronologisch, waardoor je ziet hoe Rembrandt zich door de jaren heen ontwikkelde als schilder. Je ziet hoe hij zich steeds meer interesseerde voor de lichtval in zijn schilderijen, een belangrijke reden waarom hij nog steeds wereldberoemd is. Ook de veranderingen in zijn onderwerpen en in zijn kleurgebruik komen hier goed naar voren. Bij de schilderijen hangen beschrijvingen van zijn leven. Zo wandel je als het ware door een rijk geïllustreerd boek over Rembrandt.

Weetjes

Foto 2. Welke is de echte? Volgens de experts zijn deze schilderijen toch echt allebei van Rembrandt. Foto: David Hup
Foto 3. De replica's hangen er in ware grootte. Van kleine portretten tot de Nachtwacht op ware, oorspronkelijke grootte. Foto: David Hup
Foto 4. Natuurlijk ontbreken de vele zelfportretten niet. Foto: David Hup

Laatst gewijzigd: 2019-07-04 15:37:02 · Gepubliceerd: 2019-07-01 17:34:11 - 462