Hollandse lookalikes wekken Nachtwacht tot leven

Nachtwacht 360 vertaalt Rembrandts meesterwerk naar nu

Nachtwacht 360 The Exhibition Nieuws door
Foto 1. Een haarscherpe, gigantische en levensechte replica van De Nachtwacht met Nederlandse lookalikes. Foto: Nachtwacht 360 © Julius Rooymans.

archief oud artikel 1 september 2020 Opmerkelijk Nes, Friesland Wat als je tijdens een dagje museum jezelf terugziet in een eeuwenoud meesterwerk? Het overkwam 23 Nederlanders, allemaal lookalikes van karakters uit De Nachtwacht. Tijdens een landelijke zoektocht werden ze gevonden en sindsdien schitteren ze in Nachtwacht 360. Een gigantische fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk. Het project laat het schilderij in de oorspronkelijke grootte van 4 bij 5 meter zien. Maar dan in fotovorm, met mensen van nu die sprekend op de modellen van toen lijken. Te bewonderen in Theaterkerk Nes!

Levensgrote Nachtwacht

De levensgrote Nachtwacht is voorzien van een keerzijde. Letterlijk; je kunt om de reproductie heenlopen en aan de achterkant meekijken over de schouders van de mensen op het doek. Zo zie je Rembrandt aan het werk vanuit hun perspectief - een Rembrandt lookalike, welteverstaan. Die was het moeilijkst om te vinden, volgens makers Julius Rooymans, Jessica Karelsen en Hans Ubbink, die ook de keerzijde zelf bedachten. Hierdoor krijg je als bezoeker een kijkje in het leven van de kunstenaar in de zeventiende eeuw. De gigantische reproductie is net zo groot als het echte origineel, waar door de jaren heen zijkanten van zijn afgesneden die verloren zijn geraakt. De echte Nachtwacht in het Rijksmuseum is dus eigenlijk een bijgesneden versie. Bijzonder aan de Nachtwacht 360 versie is ook dat alles haarscherp te zien is, ieder detail.

Te zien vanaf 1 oktober tot en met 31 december 2020. Reserveer op tijd. Tip: boek je Nachtwacht 360 tickets extra voordelig via DagjeWeg.NL Tickets!

Authentieke details

Naast het gigantische doek van het meesterwerk zijn er in de expositie tientallen portretten en attributen te zien die voor de foto's zijn gebruikt. Allemaal zo historisch correct mogelijk. Zo leenden Nederlandse verzamelaars authentieke harnassen, wapens en helmen uit de zeventiende eeuw uit voor dit project. Andere spullen zijn speciaal voor het project gemaakt. Hiervoor is samengewerkt met een team van experts van onder andere het Rijksmuseum en het Nationaal Militair Museum. Een aantal van deze objecten is tijdens de tentoonstelling te zien. Bewonder prachtige kostuums plus een hele reeks portretten van de moderne hoofdpersonen van de 360 versie. De bijzondere setting, de oude Theaterkerk Nes, geeft de beleving een extra dimensie.

Praktische informatie

Foto 2. De Keerzijde van De Nachtwacht, bedacht door fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink en te zien in Nachtwacht 360. Foto: Nachtwacht 360 © Julius Rooymans.

Laatst gewijzigd: 2020-09-01 12:06:32 · Gepubliceerd: 1 september 2020 - 4391