EK Zandsculpturen in Zandvoort van start

EK Zandsculpturen 2019 |  
Nieuws door
Foto 1. Het EK Zandsculpturen in Zandvoort trekt elk jaar veel mensen. Foto: Marcel Elsjan of Wipper / Zandacademie

Zie de mooiste zandsculpturen ontstaan

8 juli 2019 Zandvoort, Noord-Holland Tijdens het EK Zandsculpturen 2019 in Zandvoort veranderen zes zandkunstenaars hun eigen berg zand in een prachtig kunstwerk. Ze doen er een week over en iedereen kan hen van 8 tot en met 14 juli aan het werk zien. Gratis. Dit jaar is het thema: 75 jaar vrijheid.

Bergen zand worden kunst

Op maandag 8 juli lagen er nog zes bergen zand in het centrum van Zandvoort en op de Boulevard. Maar niet voor lang, want zes kunstenaars zijn met dit zand aan de slag gegaan in hun strijd om de titel EK Zandsculpturen 2019. Eerst maken ze een grove vorm, waarbij het nog even raden is wat het gaat worden. Daarna komt het steeds meer aan op precisiewerk als de details worden toegevoegd. Wie komt kijken ziet de kunstwerken onder hun handen groeien. Woon je de buurt of ben je vlakbij op vakantie, dan kun je zelfs elke dag even kijken naar de vorderingen. De toegang is namelijk gratis. Op zondag 14 juli staan er zes grote sculpturen in Zandvoort; dit jaar allemaal monumenten voor de vrijheid. Een jury bepaalt die dag wie de winnaar is. Daarna blijven de zandsculpturen nog staan tot 7 november.

Extra buitenexpositie

Vanaf het moment dat de sculpturen klaar zijn, is op Boulevard de Favauge ook een buitenexpositie te zien van de Zandvoortse fotograaf Edwin Keur. De foto’s tonen verschillende grondrechtelijke vrijheden en beelden van de samenleving in Zandvoort. Je kunt tussen 14 juli en 5 augustus ook deze expositie gratis bekijken.

  • Het Zandvoorts Museum is een van de organisatoren van het EK Zandsculpturen 2019. In het museum vind je de VVV, waar ze je precies vertellen waar de zandsculpturen zijn.
  • Het EK is van 8 juli tot en met 14 juli. Op 14 juli wordt de winnaar tussen 17:00 uur en 18:00 uur bekend gemaakt. De zandsculpturen blijven in Zandvoort staan tot 7 november.
Foto 2. Dit jaar is het thema van het EK Zandsculpturen '75 jaar vrijheid'. Foto: Marcel Elsjan of Wipper / Zandacademie
Foto 3. Ook tijdens de vorige jaren werden fraaie zandsculpturen gemaakt. Foto: Marcel Elsjan of Wipper / Zandacademie

Laatst gewijzigd: 2019-07-10 08:40:34 · Gepubliceerd: 2019-07-05 16:41:25 - 1995