Historisch sightseeing: prachtige ruïnes en burchten om te bezoeken

Van kasteelruïne tot burcht: Nederland kent vele historische blikvangers

Dagjes uit vol historie Redactioneel door
Foto 1. De Kasteelruïne in Valkenburg, met uitzicht op het vestingsstadje. Foto: Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg.

17 februari 2022 bijgewerkt: 31 augustus 2023 Geschiedenis Landelijk Nederland kent tientallen prachtige historische steden, met op bijna elke straathoek een ouderwetse blikvanger. Zonde om zomaar voorbij te lopen! Deze vier historische bezienswaardigheden zijn echte eyecatchers en absoluut de moeite waard om te bewonderen als je in de buurt bent.

Romantische ruïne vol geheimen

VALKENBURG - Kasteelruïne Valkenburg historisch noemen is een understatement. De Kasteelruïne en Fluweelengrot dateren namelijk uit de elfde en twaalfde eeuw. Het ooit imposante kasteel torende boven het vestingstadje uiten was de burcht van de heren van Valkenburg. Het werd in 1672 verwoest, maar nooit geheel afgebroken. Sinds 1967 is het een beschermd rijksmonument en ook al is het nu een ruïne, het is nog steeds prachtig om te zien. De ridderzaal en verdedigingstoren zijn nog intact, evenals de ondergrondse vluchtgangen die vanuit het kasteel naar de grotten lopen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat hier ridders op wacht stonden en jonkvrouwen door de gangen dwaalden. Met een rondleiding en de ruïne speurtocht ontdek je alle kasteelgeheimen en leer je alles over het Kasteel van Valkenburg.

Mysterieuze burcht ouder dan Leiden zelf

LEIDEN - Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar de Leidse Burcht is ouder dan Leiden zelf. De Burcht stamt uit circa 1150, is uit archeologisch onderzoek gebleken. Het ontstaan is nog altijd een mysterie. De kans is groot dat het dienst heeft gedaan als militair complex, hertenkamp en watertoren - er zijn binnen de ringmuur waterreservoirs gevonden die in verbinding staan met de Visfontein op de Leidse Vismarkt. Door de jaren heen zijn er torens toegevoegd en afgebroken en is er een hoop groen rondom de Burcht bij gekomen. Sinds 1651 fungeert het monument als stadspark. Het is gratis te bezoeken en absoluut de moeite waard: vanaf de ringmuren heb je een spectaculair uitzicht over het centrum en de skyline van Leiden. Tip: bekijk nog meer historische gebouwen in Leiden die de moeite waard zijn.

Rijksmonument met gewelddadige geschiedenis

NIJMEGEN - Te bewonderen in hartje Nijmegen: Rijksmonument Het Valkhof. In het Valkhofpark zijn de enige nog tastbare herinneringen van de tumultueuze historie van Nijmegen te zien. Het park ligt op verhoogde grond aan het water. Nu een romantische locatie, maar vroeger vooral strategisch en praktisch. Sinds de Romeinen in negentien tot twaalf voor Christus Nijmegen binnenvielen, hebben verschillende krijgsmachten door de eeuwen heen met de bouw van een burcht hun stempel op Het Valkhof gedrukt. Het park kent een gewelddadige geschiedenis vol verwoesting, waardoor nu alleen nog de Barbarossa-ruïne (ook wel de Sint-Maartenskapel) en de Sint-Nicolaaskapel (ook wel de Valkhofkapel) uit omstreeks 1155 te zien zijn. Het Valkhof vormt samen met de kapel en ruïne een bijzonder rijksmonument.

Ruïne van de heren van Brederode

SANTPOORT-ZUID - In de dertiende eeuw besloten Willem I van Brederode en zijn vrouw Hillegonda van Voorne een kasteel te laten bouwen. Het kasteel werd door meerdere heren van Brederode eeuwenlang beheerd en was een familie-erfstuk. Het kasteel krijgt veel te verduren en wordt vaak aangevallen maar de familie houdt de moed erin en bouwt het keer op keer opnieuw op. De beroemdste en machtigste bewoner was de zestiende heer Johan Wolfert, de zwager van de Prins van Oranje. Zijn zoon Wolfert, de achttiende en laatste heer van Brederode, stierf kinderloos. Tegenwoordig is het de Ruïne van Brederode, een historische locatie voor tentoonstellingen, feesten, bruiloften, rondleidingen en kinderfeestjes. De ruïne is van maart tot november geopend. Ontdek de geschiedenis van de familie Brederode en geniet met iets lekkers te eten en drinken na in de theetuin. Een aantal keren per jaar worden er concerten en roofvogelshows georganiseerd.

Ook interessant

Foto 2. Poort van de Leidse Burcht. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 19:00:06 · Gepubliceerd: 2018-02-15 17:16:05 - 5130