De mooiste kerken van Nederland

Ontdek de geschiedenis en schoonheid van Nederlandse kerken

Kerken in Nederland Redactioneel door
Foto 1. De Nieuwe Kerk Delft. Foto: DagjeWeg.NL © Coby Boschma.

8 maart 2015 bijgewerkt: 27 augustus 2023 Toerisme Landelijk Gebouwen van honderden jaren oud vol historie, waar je misschien wel dagelijks langs fietst zonder er bij na te denken. Zonde! Kerken zijn absoluut de moeite waard om een keertje als toerist te bezoeken. Op een vakantie in het buitenland heel normaal, maar in eigen land minder. En dat terwijl er zoveel moois te ontdekken is! Bekijk een lijst van de mooiste kerken van Nederland. Vergaap je aan de bijzondere architectuur en kunst of steek er een kaarsje voor iemand op.

Dominicanenkerk

MAASTRICHT - Bewonder in de Dominicanenkerk niet alleen de kerk zelf, maar alle boeken die er staan. De kerk is namelijk omgebouwd tot winkel en heeft een van de meest uitgebreide boekenassortimenten van heel Maastricht. Ga maar eens na: een kerk vol boeken. Door het hele jaar heen zijn er verschillende activiteiten in de kerk bij te wonen, zoals boeklezingen en tentoonstellingen. Gewoon even het pand bewonderen mag ook.

Foto 2. Dominicanenkerk Maastricht. Foto: Dominicanenkerk © Etienne van Sloun

Sint Nicolaasbasiliek

AMSTERDAM - Recht tegenover het Centraal Station staat de Sint Nicolaasbasiliek. De officiële naam van de kerk is Basiliek van de H. Nicolaas in Amsterdam, omdat er in IJsselstein ook een Nicolaasbasiliek staat. Een van de mooiste bezienswaardigheden in de Basiliek in Amsterdam is de 58 meter hoge koepel. Een prachtige koepel met een glas-in-lood versiering. Een andere eyecatcher is het beroemde Sauer-orgel. Het grootste negentiende-eeuwse orgel in Nederland, dat als een van de weinige orgels in zijn soort het oorlogsgeweld van vroeger heeft overleefd.

Basiliek H.H. Agatha en Barbara

OUDENBOSCH - De Nederlandse versie van de Sint Pieter in Rome. Zo wordt de Basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch ook wel genoemd. Om teleurstellingen te voorkomen: de Noord-Brabantse versie is wel 16 keer kleiner dan de Sint Pieter. Maar toch, de Basiliek is enorm - de koepel is 63 meter hoog. Loop eens langs en neem spontaan een kijkje, of bel van tevoren voor een rondleiding met een gids die je allerlei leuke feitjes vertelt. Bewonder het prachtige altaar en alle klassieke kunstwerken in de kerk.

Nieuwe Kerk Delft

DELFT - Beklim de toren van de Nieuwe Kerk Delft en ontdek de geschiedenis van de kerk en de stad. Met enorme kroonluchters, marmer en indrukwekkende glas-in-loodramen is de Nieuwe Kerk een plaatje. Volg de oranje route en leer alles over het koningshuis, Delft en Willem van Oranje (die hier begraven ligt, evenals andere Oranjes). Geinig: het verhaal gaat dat de Nieuwe Kerk Delft is ontstaan door een visioen. Of dit echt waar is, weet niemand.

Foto 3. De Nieuwe Kerk Delft. Foto: DagjeWeg.NL © Coby Boschma.

Oude Kerk Delft

DELFT - Iets soberder dan de Nieuwe, maar ook erg mooi. De Oude Kerk Delft wordt ook wel de Delftse Toren van Pisa genoemd omdat de kerktoren een beetje scheef staat. Dit is omdat de grond tijdens de bouw in 1325 verzakte. Ja, 1325: deze kerk heeft al heel wat schade en schande meegemaakt en staat ondanks alles nog steeds overeind. In deze kerk liggen bekende en minder bekende Delftenaren begraven, die iets voor de stad hebben betekend in hun leven. Beroemde voorbeelden zijn Antoni van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer en Piet Hein.

Foto 4. De Oude Kerk Delft. Foto: DagjeWeg.NL © Coby Boschma.

Grote of Sint-Bavokerk

HAARLEM - De Sint Bavo, of gewoon de Bavo, zoals Haarlemmers zeggen, werd tussen 1370 en 1520 gebouwd. De kerk is gigantisch en prachtig: het interieur stamt grotendeels uit de tijd van voor de beeldenstorm. Je ziet hoer dus nog oude houten gewelven en kleurrijke glas-in-lood-ramen. Maar de echte eyecatchers is het enorme orgel: het Müllerorgel uit 1738 schijnt het meest afgebeelde instrument ter wereld te zijn. Dit Müllerorgel is vroeger nog bespeeld door Mozart, toen hij 10 jaar oud was.

Lees onze reportage over de Sint-Bavokerk.

Foto 5. Het Müllerorgel in de Sint Bavo in Haarlem. Foto: DagjeWeg.NL © Eline Visscher.

Sint Stevenskerk

NIJMEGEN - In zo'n oude stad hoort natuurlijk een oude kerk thuis. De Sint Stevenskerk is de grootste en oudste kerk van Nijmegen. Voor kenners: de bouwstijl van de kerk is romaans-gotische. Voor niet-kenners: dit betekent dat de kerk er prachtig, klassiek, dramatisch en romantisch uitziet. Dwaal door het gebouw en bewonder alle architectonische details of waag je aan de beklimming van de Stevenstoren.

Sint-Janskathedraal

DEN BOSCH - Een van de mooiste gebouwen in hartje Den Bosch. De Sint-Jan werd gebouwd vanaf 1220 en heeft letterlijk honderden jaren aan rampen, oorlogen en ellende meegemaakt. Een echt stukje geschiedenis dus! Bewonder de binnenkant van de kerk met een rondleiding of beklim de Sint-Janstoren - dit kun je los van een kerkbezoek doen. Extra bijzonder is 'Ut Engelke' dat op de Sint-Jan staat. Dit is een standbeeld van een engel met een mobieltje in haar hand. Het idee erachter is dat ze een luisterend oor is. En ja, je kunt haar écht bellen om je verhaal te doen.

Eusebiuskerk

ARNHEM - Last but not least, de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem. De kerk torent indrukwekkend boven de skyline van de stad uit. Bekijk historische objecten in de kerkzaal, daal af in de grafkelder waar je langs de skeletten loopt en bezoek een tentoonstelling in de kerktoren. Stap in de panoramalift en reis naar de top op 73 meter hoogte, waar je vanaf een glazen plafond een prachtig uitzicht hebt. Onderweg kom je langs een paar van de oudste kerkklokken van Nederland.

Lees onze reportage over de Eusebiuskerk.

Foto 6. De kerkzaal van de Eusebiuskerk met het praalgraf en harnas van hertog Karel van Gelre. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Ook leuk

Foto 7. In de Dominicanenkerk Maastricht zit een gigantische boekenwinkel. Foto: Dominicanenkerk © Etienne van Sloun

Laatst gewijzigd: 2023-08-27 19:03:09 · Gepubliceerd: 2015-11-02 11:17:37 - 1773