Forten met verrassende uitstapjes

Escapes, musea en aquariums met een historisch randje!

Activiteiten in forten Nieuws door
Foto 1. Museum Engelandvaarders bevindt zich in een bunker! Foto: Museum Engelandvaarders

28 januari 2023 bijgewerkt: 7 juni 2023 Geschiedenis Landelijk Forten, vestingen, linies en bunkers. In Nederland zijn er veel gebouwen die vroeger een militaire functie hadden, die inmiddels zijn omgebouwd tot leuke en leerzame uitstapjes voor het hele gezin. Denk aan een spannende escaperoom, waargebeurde verhalen in een museum en een ondergronds aquarium. Ga mee op avontuur en ontdek deze historische forten, met verrassende uitstapjes in Nederland.

Neem een duik in Fort Kijkduin

Huisduinen, Noord-Holland - Aan het strand van de Noordzee, met uitzicht op Texel ligt Fort Kijkduin. Tweehonderd jaar geleden was dit Fort een strategisch punt in De Stelling van Den Helder. Nu is het gerestaureerd tot een toeristisch trekpleister. Ga op verkenningstocht door het ondergrondse gangenstelsel en kom oog in oog te staan met een haai! De gangen zijn namelijk omgebouwd tot een indrukwekkend Noordzeeaquarium. Naast de verschillende zeevissen is er ook een expositie: Aanvallen en verdedigen. Hier leer je hoe dieren onder water overleven. Ben je uitgekeken bij de zeedieren? Dan is er ook nog een museum waarbij je leert over de geschiedenis van het fort. Kom alles te weten over de Slag bij Groote Keeten en de inval in de Bataafse Republiek door het Engelse leger. Bekijk de schietgalerij, de kruitkamer en de bastions om vervolgens door een lange ondergrondse tunnel bij de echte bunkers te komen. En ja hoor, je mag bij elke bunker naar binnen om een kijkje te nemen!

  • Nadat je alles hebt bekeken, kom je heerlijk tot rust op het terras. Geniet van een hapje en drankje met uitzicht op de Noordzee.

Foto 2. Bewonder zeedieren in het Noordzeeaquarium. Foto: Fort Kijkduin © Peter van Aalst

Het verhaal van de Engelandvaarders

Noordwijk aan Zee, Noord-Holland - In het Museum Engelandvaarders sta je stil bij verhalen van Engelandvaarders. Dit zijn mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog over water en land uit Nederland ontsnapten om vanuit Engeland tegen de bezetters te vechten. In het fort, dat tot museum is omgebouwd, wordt je gekoppeld aan een echte Engelandvaarder. Via audiovisuele technieken hoor je de verhalen en moet je keuzes maken. Waar is je grens? Blijf je onverschillig en doe je niets of ga je in het verzet: dit laat ik me niet gebeuren! Ook kun je zelf een poging wagen om Nederland te ontvluchten. Tijdens een interactieve game maak je een digitaal paspoort met vervalste persoonsgegeven waarmee je Engeland in probeert te komen. Oef, nog één obstakel, spannend!

Spanning en sensatie

Landelijk - Escaperooms zijn helemaal populair in Nederland en wij snappen dat wel! Ook verschillende forten bieden deze ontsnappingsgames aan. Enkele tips:

  • Bij Fort Pannerden speel je de real-life game Elements. Het fort is in gevaar! Stap in een mysterieuze wereld en baan je een weg door de vier elementen. Weet je te ontsnappen?
  • In Fort Lunet hebben ze wel twee escaperooms, namelijk Het Medicijn en De Bomkelder. Bij beide games duik je in de geschiedenis van het fort. Maar let op! Zorg dat je binnen zestig minuten weer buiten staat…
  • TikTak.. Maak dat je wegkomt! Voorkom een cyberoorlog en stap in de Control Room of de Engine Room van Fort Westoever. Los de puzzels en raadsels op voor er een oorlog uitbarst.

Foto 3. Baan je een weg door de vier elementen tijdens de escape game Elements bij Fort Pannerden. Foto: Fort Pannerden © Duncan de Fey

Fiets tussen de waterlinies

Zuiderwaterlinie, Noord-Brabant - Tijdens de opstand tegen de Spanjaarden, in het jaar 1568, lieten de Brabanders een stuk land onder water lopen. Dit zodat het Spaanse leger Nederland niet verder in kon. Bijna honderd jaar later gaf het leger op en vertrok uit de Nederlandse gewesten, maar veilig was het nog niet! Daarom werd er een slimme keten aan waterlinies ontworpen: de Zuiderwaterlinie. In dit gebied liggen twee vestingsteden: Vesting Den Bosch en Vesting Heusden, beide steden kozen een andere kant tijdens de Opstand. Hierdoor ligt er tussen de twee vestingsteden een landschap vol schansen en linies. Stap op de fiets en leg een ANWB-route van ruim 46 kilometer af. Onderweg kom je diverse historische en militaire monumenten tegen.

Nog meer historische uitstapjes:

Foto 4. Klimmen en klauteren bij Fort Kijkduin. Foto: Fort Kijkduin © Peter van Aalst

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 12:06:08 · Gepubliceerd: 28 januari 2023 - 1684

Activiteiten Fort Lunet

Nu te bezoeken

Fort Uitermeer Familie speurtocht


Kom op ontdekkingstocht op Fort Uitermeer in Weesp Speur naar alle fotos kunt vinden? Door het oplossen van allerlei puzzels en raadsels. Eigenlijk is het een soort escape spel buiten Leuk voor...