Rijksmonument Het Valkhof
Rijksmonument Het Valkhof

Een bekende bezienswaardigheid in Nijmegen: de Barbarossa-ruïne in Het Valkhof. Nog steeds te bewonderen in hartje Nijmegen en een bijzondere plek met een lange, gewelddadige geschiedenis. Samen met de Sint-Nicolaaskapel vormt de Barbarossa-ruïne in Het Valkhof een rijksmonument. Het zijn de enige tastbare overblijfselen die de rijke geschiedenis van Het Valkhof laten zien.

Geschiedenis

Het Valkhof is nu een stadspark, maar was vroeger een praktische en strategische locatie voor menig burcht of palts. Sinds de komst van de Romeinen in Nijmegen in ongeveer negentien tot twaalf jaar voor Christus bouwden verschillende krijgsmachten een burcht op Het Valkhof. In 1155 besloot keizer Frederik Barbarossa er de afgebrande burcht van Karel de Grote te herbouwen. De burcht van Barbarossa werd in 1795 gesloopt om met het sloopmateriaal de Fransen af te betalen. De Sint-Nicolaaskapel (ook wel Valkhofkapel) en de Sint-Maartenskapel (een andere naam voor de Barbarossa-ruïne) overleefden de sloop en werden opgekocht door de gemeente Nijmegen.

Rijksmonument Het Valkhof in Nijmegen leent zich ook goed voor een bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.valkhof.nl

Rijksmonument Het Valkhof
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.