Bewonder historische hotspots in Kampen

Dwaal rond in het oude centrum van deze Hanzestad

Dagje uit in Kampen Redactioneel door
Foto 1. Monumentale panden, oude steegjes en mooie pleinen: Hanzestad Kampen is een plaatje. Foto: MarketingOost / Bertrik Hakvoort

17 juli 2019 bijgewerkt: 19 juli 2021 Toerisme Kampen, Overijssel Voor een geslaagde citytrip hoef je niet naar het buitenland, ook in eigen land zijn genoeg mooie steden te vinden! Zo vind je in Overijssel, gelegen aan de rivier de IJssel, de Hanzestad Kampen. Vol historische gebouwen en bezienswaardigheden. Dit is er allemaal te bewonderen in Kampen.

Kamper Kogge

De geschiedenis van de stad Kampen gaat eeuwen terug. Dankzij de gunstige ligging aan de IJssel en de Zuiderzee kon Kampen in de middeleeuwen uitgroeien tot één van de machtigste handelssteden van Noord-Europa. Met een grote vloot aan schepen, ook wel koggen genoemd, werd via Kampen grote hoeveelheden vracht vervoerd. Als je aankomt bij de Kamper Koggewerf waan je je dan ook even in de middeleeuwen. Op deze werf ligt de Kamper Kogge, de enige varende kogge van Nederland.

Historisch centrum

Ook in de binnenstad van Kampen is het verleden van de stad nog goed te zien. Maak een stadswandeling onder leiding van een gids of ga zelf op onderzoek uit. Wandel langs de monumentale panden en door de oude steegjes, die soms zo smal zijn dat je er maar net door kan. Of ontdek Kampen vanaf het water op rondvaartboot 't Kamperschuitje. Bezoek ook de Bovenkerk, een oude Gotische kruisbasiliek uit de twaalfde eeuw. Op warme dagen is deze oude kerk meteen een goede plek om even af te koelen. Bekijk je Kampen liever van boven? Beklim dan de 163 traptreden van de Nieuwe Toren en geniet met de wind door je haren van een prachtig uitzicht over de stad. Leuk feitje: tijdens de Kamper Ui(t)dagen wordt er traditioneel een koe aan deze toren gehesen - natuurlijk geen echte.

Kamper musea

Wil je nog meer weten over de geschiedenis van Kampen? Ga dan naar het Stedelijk Museum, gevestigd in het oude raadhuis. Hier duik je echt het verleden in. Vier belangrijke thema's voor Kampen komen aan bod: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Tijdens een bezoek aan Sigarenfabriek De Olifant komt de geschiedenis van sigarenindustrie van Kampen aan bod. En ook het Ikonenmuseum in een voormalig kloostercomplex is een bezoekje waard.

Tip: sluit je dagje Kampen af op een bankje bij de IJssel en geniet van de zon die langzaam achter de stad verdwijnt.
Foto 2. De Kamper Kogge, de enige varende kogge van Nederland. Foto: MarketingOost / Ingeborg Lukkien
Foto 3. Kampen vanaf het water. Foto: MarketingOost

Laatst gewijzigd: 2021-07-19 15:59:42 · Gepubliceerd: 17 juli 2019 - 9552