Verken forten en vestingen tijdens het Fortenfestival

Fortenfestival 2019 |  deel via WhatsApp | Nieuws - Commerciële bijdrage door

Theater, films, kunst en muziek op forten en vestingen

26 augustus 2019 Toerisme Landelijk Wist je dat Nederland maar liefst 150 forten telt? Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 september staan de poorten van deze prachtige forten, vestingsteden en bunkers wagenwijd open voor publiek. Geniet tijdens het Fortenfestival 2019 volop van festivals, buitenfilms, expo's, rondleidingen en theater op bijzondere locaties. Verleng je zomergevoel met het Fortenfestival!

Foto 1. Het landschap van de waterlinies in Nederland is het decor van het Fortenfestival. Foto: Fortenfestival.

Activiteiten tijdens Fortenfestival

Bij tientallen forten, vestingen en bunkers door heel Nederland geniet je van films, muziek, lekker eten en ander entertainment. Verken speciale fiets- en wandelroutes, snuffel rond op markten en braderieën of bezoek een waterliniemuseum, zoals Forteiland Pampus, Fort bij Vechten of GeoFort. Of vaar over de Vecht van vesting Weesp naar Fort Uitermeer voor een lekkere fortlunch. Droom weg in de tuinen en vlinderkas op Fort bij Hoofddijk of plof neer in de buitenbios van het vestingstadje Nieuwpoort. Probeer uit een fort te ontsnappen of volg een spannende speurtocht die je langs historische bouwwerken leidt. Bekijk alle activiteiten van het Fortenfestival.

Open Monumentenweekend

Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn er ook volop excursies en rondleidingen te volgen tijdens het Open Monumentenweekend. Ga bijvoorbeeld op pad met een gids van Staatsbosbeheer en verken de forten Ruigenhoek en Rijnauwen. Stap op Fort Giessen op de trekpont over de gracht en bekijk de gerestaureerde loopgraaf. Of ga naar De Kromhout Kazerne in Utrecht en bezoek Fort Vossegat. Er zijn doorlopend rondleidingen, er rijden authentieke militaire voertuigen rond en in een foto-expositie zie je welke forten eigenlijk allemaal bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen. Bekijk het kruitmagazijn op Fort bij Abcoude en bezoek forten die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek.

UNESCO Werelderfgoed

Nederland heeft tien waterlinies. Dit zijn verdedigingslinies van forten en bunkers met dijken en sluizen. Waterlinie 'De Stelling van Amsterdam' is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. 'De Nieuwe Hollandse Waterlinie' is nu ook genomineerd voor de status van Werelderfgoed. Waarschijnlijk zullen deze twee linies in 2020 één groot Werelderfgoed vormen. Onze forten en waterlinies zijn dus wereldberoemd!
Foto 2. Volg rondleidingen, bekijk exposities en bewonder bijzondere forten. Foto: Fortenfestival © Tony Perez.
Foto 3. Bezoekers pakken een terrasje bij Fort Everdingen. Foto: Fortenfestival © Liesbeth Kaldenberg.

Laatst gewijzigd: 2019-09-06 08:25:34 · Gepubliceerd: 2019-08-21 15:25:15 - 1370