Doe een dagje duurzaam!

Groen spelen en ontdekken in Duurzaamheidscentrum Assen

Duurzaamheidscentrum Assen Reportage door
Foto 1. Het bijzondere gebouw van het Duurzaamheidscentrum Assen aan de rand van het Asserbos, gemaakt van gerecycled materiaal. Foto: DagjeWeg.NL.

1 september 2019 bijgewerkt: 3 mei 2021 Natuur Assen, Drenthe Plafondplaten van gerecyclede kokosnoten, wc's die extra zuinig doorspoelen en een gigantische kruiden- en plantentuin op het dak. Het Duurzaamheidscentrum Assen aan de rand van het Asserbos ademt groen, in elke zin van het woord. Hier kom je op een speelse manier te weten hoe je bewuster in het leven kun staan. Nul procent belerend en honderd procent leuk als duurzaam dagje uit!

Leuk, leerzaam en gratis

Het ene moment ben je in hartje Assen, het andere moment kom je tot rust in de natuur. Fladderende vlinders, tjilpende vogels, ritselende bomen en in de verte een mekkerende geit. Heerlijk! Het Duurzaamheidscentrum Assen ligt slechts op een paar minuutjes fietsen van de binnenstad, aan de rand van het bos. Alles hier draait om duurzaamheid, natuurbehoud en recyclen. En met alles bedoelen we écht alles. Het complete gebouw is gemaakt van gerecycled hout en binnen bestaat het plafond voor een groot deel uit kokosnoten. Hier duik je dieper in de wereld van duurzaamheid, maar op een leuke manier. Zo is er op de begane grond altijd een expositie te zien en zijn er spelletjes te doen en workshops te volgen over een bepaald onderwerp. Dan weer bijen, dan weer microscopen; als het maar duurzaam is en een link met de natuur heeft. Niet belerend, maar vrijblijvend en inspirerend. Zo liggen er ook zat foldertjes met leuke knutsels voor thuis, of tips om je huishouden zo groen mogelijk te runnen. Bijvoorbeeld tips om regenwater op te vangen voor hergebruik en tips om van restjes eten een feestmaal te maken op kliekjesdag. Toegang tot het hele gebouw is overigens gratis. Dus een dagje Duurzaamheidscentrum Assen is nog budgetproof ook!

Spelen en zoeken in de tuin

In een gigantisch poppenhuis in het gebouw zie je hoeveel water we eigenlijk per dag gebruiken. Spoiler alert: veel. Het huis is donker en af en toe gaat er ergens een lampje aan. In de wc brandt licht en je hoort iemand doorspoelen. Dan gaat het lichtje weer uit en brandt de lamp in de badkamer. Een man begint te zingen onder de douche - en zo gaat het lampje alle kamers bij langs. Slechts een voorbeeldje van de speelse manier waarop Duurzaamheidscentrum Assen bezoekers bewust maakt. Dit en meer games en grappige installaties vind je binnen, maar buiten is ook van alles te doen. Aanrader is de tuin op het dak. Hier worden groenten en kruiden verbouwd die in de keuken van het restaurant gebruikt worden. De tuin is ook gewoon mooi om te zien en leuk om met kinderen te ontdekken. Er is een kabouterspeurtocht die je ook bij de overburen - een kinderboerderij inclusief vogeleiland - brengt. Deze kinderboerderij is gratis te bezoeken en hartstikke leuk om te combineren met het Duurzaamheidscentrum.

Workshops en activiteiten

Het Duurzaamheidscentrum Assen heeft iedere kwartaal een nieuwe agenda vol workshops, activiteiten en doe-middagen. Alles wat er te doen is, is afgestemd op het seizoen en op het thema van het kwartaal. Help bijvoorbeeld een handje mee in de tuin, houd samen het Asserbos schoon, maak je eigen insectenhotel of volg een rondleiding op aanvraag. Er komt geregeld een poppen- en speelgoeddokter langs en je ontdek meer over zelfvoorzienend zijn. Bijvoorbeeld door te leren welke wilde planten eetbaar zijn en hoe je je eigen kruidenthee maakt. Voor sommige workshops en activiteiten wordt een entreeprijs gevraagd, maar zo'n driekwart van alles wat je bij het Duurzaamheidscentrum Assen kunt doen is gratis.

Dit vind je vast ook leuk

  • Volg één van de vier wandelroutes door het Asserbos. Tip: neem een afvalgrijper en papieren zakje uit het Duurzaamheidscentrum Assen mee. Kun je gelijk de boel schoon houden;
  • In het gebouw zit een groot restaurant, inclusief terras. Vele producten zijn vers uit eigen tuin of biologisch en er staan veel bewuste opties op de kaart. Een ideale uitrustplek voor na een wandeling of fietstocht door het bos;
  • Tegenover het Duurzaamheidscentrum vind je Kinderboerderij De Hofstede. Hier knuffel je ezels en geitjes op de weide en spot je pauwen en kalkoenen op het vogeleiland. Entree is gratis;
  • Bekijk wat er nog meer te doen is in Assen.
Foto 2. Uitzicht vanaf de uitkijktoren. Je ziet de tuin op het dak en links het horecaterras en de waterspeelplaats voor kinderen. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Duurzaam en makkelijk om zelf te maken: een insectenhotel! Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Kruiden en groenten uit eigen tuin worden gebruikt voor het restaurant in het gebouw. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Het restaurant van het Duurzaamheidscentrum Assen. Veel producten hier zijn vers uit eigen tuin en biologisch. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Op het dak van het gebouw kun je een kijkje nemen bij de zonnepanelen. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 7. De overburen zijn wel héél schattig. Op Kinderboerderij De Hofstede ontmoet je ezeltjes, schaapjes en geitjes. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 8. Kinderboerderij De Hofstede heeft ook een vogeleiland. Hier lopen pauwen, kalkoenen, eenden en ganzen vrij rondwaggelen. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2021-05-03 17:01:00 · Gepubliceerd: 1 september 2019 - 6205