Drents Museum: afwisselende mix van vroeger en vandaag

Bewonder mammoets en klassieke kunst in Assen

Drents Museum Recensie door
Foto 1. De vaste collectie Kunst 1885-1935. Een prachtige klassieke ruimte met romantische schilderijen, statige kroonluchters en luxe voorwerpen. Foto: DagjeWeg.NL.

30 september 2019 bijgewerkt: 3 januari 2022 Toerisme Assen, Drenthe Wat ooit in 1854 begon als een verzamelkast, is inmiddels uitgegroeid tot het bekendste museum van Drenthe. Het Drents Museum is moeilijk om in een aantal woorden te omschrijven. Hunebedden, het meisje van Yde, mammoets: de klassiekers die je van het mystieke Drenthe verwacht kom je hier in de vaste collectie tegen. Maar ook moderne kunst, romantische schilderijen en een bonte mix van art deco en hedendaagse architectuur spelen hier een grote rol. Er is verrassend veel voor kinderen te doen en er zijn genoeg historische kunstwerken te zien om grootouders blij mee te maken. Let op: de archeologie afdeling is momenteel under construction, waardoor sommige dingen niet te zien zijn. Maar gelukkig is er nog veel meer te bewonderen in het Drents Museum.

Oer-Drents ronddwalen

Je kunt heerlijk ronddwalen in het Drents Museum. Het is wel even wennen, zoveel uiteenlopende onderwerpen onder één dak. Vanuit een zaal vol archeologische vondsten uit de veengrond loop je zo een tijdelijke expo over racen in en even later sta je in een historisch stukje klooster. Niet alleen de collectie is compleet anders, maar ook de stijlen van de zalen lopen uiteen. Dat is soms even schakelen. Maar ja, dat is misschien juist de typisch Drentse charme van het museum. Een vleugje mysterieuze historie en het stoere Drenthe van nu gecombineerd met romantische en fantasievolle kunst. Het museumgebouw was eeuwen geleden een kloosterkapel. De prachtige restanten van de Abdijkerk zijn nu nog steeds onderdeel van het interieur. Leuk weetje: de nu zo moderne en steriele entreehal was vroeger de paardenstal van het klooster. Dat klassieke sfeertje van vroeger komt overigens in bijna elke zaal terug als je naar buiten kijkt. Door het mooie uitzicht vanuit het museum op De Brink en al het groen in het parkje is het niet moeilijk indenken dat hier vroeger nonnen rondliepen en paardenkoetsen langsreden.

Topstukken en herinrichting

De Drentse Madonna van Jozef Israëls, werken van Lebeau, Mesdag en Van Gogh. Het Drents Museum is het thuis van menig topstuk. In de Archeologie zaal is de gigantische mammoetkop een absolute eyecatcher en nog een trap naar beneden duik je in de geschiedenis van Drenthe, waar de focus vooral op natuur en op de eerste inwoners ligt. Maar de bekendste Drentse topper is natuurlijk het iconische meisje van Yde. Jammer de bammer: vanwege een herinrichting zijn zij en andere oer-Drentse topstukken voorlopig niet te zien. Het museum is namelijk bezig met het uitbreiden van het museumcafé, er komt een nieuwe collectiepresentatie en de Abdijkerk wordt aangepast. Af en toe is er dus een zaal gesloten of zijn bepaalde topstukken uit onderdelen Archeologie, Drentse geschiedenis en Hedendaags realisme niet te zien. Het museum blijft wel gewoon open met tentoonstellingen en aanvullende activiteiten.

Exposities voor kinderen

In het Drents Museum vind je overigens ook Het Grootste Poppenhuis van Nederland. Dwaal hier in een levend poppenhuis door statige vertrekken en waan je in het Drenthe van de achttiende eeuw. Je wordt rondgeleid door een digitale gids uit de familie Van Lier, een invloedrijke familie uit het Drenthe in 1777. Dit onderdeel is leuk voor kinderen, net als Codename: Energy. In deze interactieve familie-expo speel je met energie en word je uitgedaagd samen een wetenschappelijke code te kraken. Weer héél iets anders dan dwalen door een tijd van pruiken en korsetten, maar die afwisseling is typisch Drents Museum.

Ook leuk om te doen in Assen

  • Vlak buiten de stad aan de rand van het Asserbos: Duurzaamheidscentrum Assen. Hier kom je op een speelse manier te weten hoe je bewuster in het leven kun staan;
  • Zes plekken die je sowieso niet wilt missen tijdens een dagje Assen;
  • Wat zijn de leukste plekjes van de stad volgens Assenaren? Bekijk de tips van local Anja.
Foto 2. In het Drents Museum is een groot deel van de vaste collectie gewijd aan Drentse historie. Tuur bijvoorbeeld door een verrekijkertje naar alle hunebedden in Drenthe. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. De restanten van de oude Abdijkerk zijn nog duidelijk zichtbaar in het museum. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Zelfs de oude glas-in-lood-ramen van het klooster zijn nog bewaard gebleven. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Leer meer over het verleden van onze noordelijke provincies. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Typisch Drents: archeologische vondsten. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 7. Een schilderij uit de vaste collectie Kunst 1885-1935. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-01-03 12:18:59 · Gepubliceerd: 30 september 2019 - 7903