1

Boven op nieuw bezoekerscentrum zie je alle 19 molens van Kinderdijk

Officiële opening zaterdagavond 7 september door prinses Beatrix

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk Nieuws door
Foto 1. Aan het begin van Kinderdijk ligt een modern bezoekerscentrum waar je tickets kunt kopen en een kopje koffie kunt drinken. Op het dak heb je een fenomenaal uitzicht op alle negentien molens. Foto: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

archief oud artikel 7 september 2019 Toerisme Kinderdijk, Zuid-Holland Als je aankomt bij UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk zie je in de verte de molens al liggen. Er is niets dat dit uitzicht belemmert, ook het nieuwe bezoekerscentrum niet. Daar waren de bewoners wel bang voor, want wat een moderne rechte bak was er ontworpen! Was die niet te hoog? En zoiets past toch niet in dit oer-Hollands landschap? Toch wel. Water is ook een belangrijk onderdeel van Kinderdijk en daar ligt het nieuwe bezoekerscentrum midden in. Grote glazen puien weerspiegelen water en wolken, waardoor het niet eens zo heel erg opvalt. Voor de bezoekers van Kinderdijk is dit centrum een mooie vooruitgang.

Leuk: introductiefilm

Van over de hele wereld komen toeristen naar UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Molens kijken, want negentien bij elkaar is uniek in de wereld. Maar waarom hier zoveel molens staan en wat ze te maken hebben met watermanagement weten veel mensen niet. Nu lopen ze eerst tegen het nieuwe bezoekerscentrum aan, waar iedereen een korte introductiefilm kan bekijken over Kinderdijk. Zo weet je toch iets beter wat je nu eigenlijk ziet in dit bijzondere gebied.

Update van de horeca

Tot voor kort kwamen bezoekers van Kinderdijk langs de bijna honderd jaar oude kantine van de ijsclub. Nu staat er een nieuw bezoekerscentrum, een fraaie update voor dit bijzondere gebied. De kantine is gesloopt en de horeca en souvenirshop zijn verhuisd naar het centrum, net als de kassa. Een kopje koffie of broodje smaakt net wat lekkerder met het prachtige uitzicht op de molens door de grote glazen wanden. Ook heerlijk: niet meer naar het toilet in een oude, houten keet.

Alle molens tegelijk zien

Het mooiste uitzicht heb je vanaf het dak van het bezoekerscentrum. Slechts één trap omhoog, maar wat fenomenaal om alle negentien molens tegelijk te kunnen zien. Selfie! Of toch maar een panoramafoto? En even heel stil genieten van deze bijzondere plek.

Goed om te weten

  • Individuele bezoekers kunnen zonder ticket Kinderdijk in, maar dan kun je de museummolens en het Wisboomgemaal niet bezoeken;
  • Groepen hebben altijd tickets nodig. De groepstickets worden verkocht voor een bepaald tijdslot, dus kom op tijd;
  • Vijftien van de negentien molens zijn nog steeds bewoond;
  • In Hulpgemaal De Fabriek, een replica van een gemaal uit de jaren vijftig, kunnen mensen met een ticket een langere film over Kinderdijk zien.
Foto 2. Het overdekte terras van het bezoekerscentrum. Foto: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
Foto 3. Een kijkje in het bezoekerscentrum, waar ze ook een souvenirshop hebben. Foto: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Laatst gewijzigd: 2019-09-10 09:28:50 · Gepubliceerd: 7 september 2019 - 744