Ontmoet Picasso en Matisse in Twente

Bezoek Picasso & Matisse. Beauty of a line | Nieuws door

Rijksmuseum Twenthe toont de klare lijn van beroemde schilders

30 januari 2020 Cultuur Enschede, Overijssel Pablo Picasso en Henri Matisse komen naar Twente. In de expositie Beauty is a line toont het Rijksmuseum Twenthe ruim veertig werken van deze twee meesters. De tentoonstelling laat het belang van de getekende lijn zien. Met die lijnen wisten beiden kunstenaars tot de kern te komen en waren zij van grote invloed op veel artiesten na hen.

Foto 1. Henri Matisse, Het paard, de ruiter en de clown, 1947, Kunstmuseum Pablo Picasso, Münster, © Succession Henri Matisse, Pictoright Amsterdam 2019.

De klare lijn van Picasso

De uitvinding van de fotografie had een onbedoeld gevolg. Het was niet meer de taak van een kunstenaar om de wereld om hem heen zo getrouw mogelijk weer te geven. Het was nu aan de kunstenaar om de meest betekenisvolle vorm van de natuur te vangen. Hij moest er zijn eigen gevoel of interpretatie aan toe voegen. Pablo Picasso (1881-1973) was één van de eerste kunstenaars die dit deed en Rijksmuseum Twenthe toont goed hóe hij dat deed. Zie bijvoorbeeld de verschillende schetsen die Picasso maakte voor zijn werk De Stier (1946). Picasso schilderde zijn hele leven stieren. Uiteindelijk tekende hij in 1946 een stier van een paar lijnen. Geen realistisch portret, maar Picasso heeft in die paar lijnen we de essentie van het dier gevat. De lijn als essentie van het kunstwerk, dat is de rode draad van deze tentoonstelling.

Een vloeiende beweging

Naast Picasso is er ook een prominente plek in de expositie voor Henri Matisse (1869-1954). De tien jaar oudere Matisse was een vriend én een rivaal van Picasso. De twee leerden elkaar kennen in Parijs. Matisse schreef ooit dat zijn lijntekeningen de puurste en meest directe vertaling van zijn emoties zijn. Kunst was voor hem het zoeken naar de meest essentiële lijnen. Dat is precies wat hij doet wanneer hij op zijn 70e kanker krijgt en niet meer kan staan om te schilderen. Vanuit zijn bed besluit hij een schaar te gebruiken in plaats van een penseel. Zittend in bed knipt hij beschilderde vellen papier tot spontane vormen: figuren, bloemen, bladeren, sierlijke stroken. Zelf noemt Matisse het knippen "één beweging die lijnen kleur, contour en oppervlak met elkaar verbindt". In Enschede is het werk 'Het paard, de ruiter en de clown' wat Matisse in deze periode maakte.

Grensoverschrijdende samenwerking

'Picasso & Matisse. Beauty of a line' is een dubbeltentoonstelling waarin het Rijksmuseum Twenthe samenwerkt met het Kunstmuseum Pablo Picasso in de Duitse stad Münster. Waar de nadruk in Enschede vooral ligt op de sierlijke lijnen daar toont het museum in Münster in haar expositie Beauty is a line vooral geometrische lijnen en minimalistische stroken. Hier is goed te zien welke invloed Picasso en Matisse hadden op de latere 'minimal art' uit de Verenigde Staten. Het Kunstmuseum Pablo Picasso toont werken van Bart van der Leck, Sol LeWitt en Cy Twombly.

Dit vind je vast ook interessant

Foto 2. Pablo Picasso, Der Stier, 1946, Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, © Pictoright Amsterdam 2019.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-02-13 11:33:00 · Gepubliceerd: 2020-01-24 11:11:53 - 594