Beleef meest magische Formule 1 momenten in Zandvoorts Museum

Formule 1 - Magic Moments |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Expo Formule 1 - Magic Moments neemt je mee door de Grand Prix historie

3 juni 2020 Sport Zandvoort, Noord-Holland Toch nog een beetje Formule 1 in Zandvoort dit jaar. Het Zandvoorts Museum neemt je mee door de geschiedenis van de Grand Prix in de gigantische expositie Formule 1 - Magic Moments. De expo neemt bijna het hele museum in beslag en is leuk voor zowel museumfans als racefans. Blik vanaf 3 juni tot en met 23 augustus terug op de Formule 1 van 1948 tot 1985 en scheur op het circuit mee door de geschiedenis.

Foto 1. Foto: Zandvoorts Museum © Aad van Koningshoven.

Memorabele topstukken

In een expositie zo groot als Formule 1 - Magic Moments is zo'n beetje alles het bewonderen waard, maar er zijn zeker een aantal specifieke hoogtepunten. Zo is er de helm van Niki Lauda (1949-2019), met drie wereldtitels één van de belangrijkste Formule 1-coureurs ooit. Achter de helm is een uitgebreide foto-expositie aan hem gewijd. Ook zijn er Formule 1 trapauto's van Pole Position te bewonderen en modelauto's van verschillende Grand Prix races tussen 1948 en 1985. De originele auto's passen namelijk niet door de deuren van het museum, maar deze modelauto's zijn op schaal nagemaakt zodat je nog alsnog ieder detail goed kunt zien.

Formule 1 3D Sound Experience

Het is niet alleen kijken tijdens de expositie. Bij de 3D Sound Experience voel je de adrenaline in je lijf opborrelen wanneer je de motoren van raceauto's hoort brullen en de banden over het asfalt ziet en hoort gaan. In een afgesloten ruimte word je in deze experience op spectaculaire wijze meegenomen naar een aantal memorabele momenten uit Grand Prix races van de afgelopen jaren. Je herbeleeft ze op een enorm scherm van zes bij vier meter en door de trillingen van de bas voelt het ook écht alsof je op dat moment zelf op het circuit racet. Deze experience duurt in totaal 36 minuten, maar de tijd zal ongetwijfeld voorbij scheuren.

Scheur door de geschiedenis

Een overzicht van Circuit Zandvoort door de jaren heen mag natuurlijk niet ontbreken. Een grote fotocollectie met interessante weetjes is dan ook tijdens deze expositie te vinden, te beginnen met de start van het circuit in 1939 met zwart-witbeelden van Prins Bernhard tijdens de allereerste race. Ook wordt de Formule 1 kennis tijdens dit bezoek opgevijzeld. Zo gaat het museum bijvoorbeeld de wereldberoemde bochten van het circuit bij langs: welke bocht heeft welke bijnaam en waarom eigenlijk? Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor alle winnaars van de afgelopen jaren, in het speciaal voor Jim Clark (1936-1968). Hij werd wereldkampioen in 1963 en 1965 en kwam tragisch om het leven tijdens de GP van '68.

Gemaakt door fans

De expositie is indrukwekkend en maakt zelfs niet-racefans enthousiast. Dat is niet zonder reden: enthousiaste vrijwilligers hebben zich namelijk hard ingezet voor het museum. Ieder van hen stond vroeger als kleine jongen langs het circuit en dat beeld van toen willen ze laten zien aan de bezoeker. Wist je bijvoorbeeld dat ze vroeger gewoon stonden te roken naast een auto die op dat moment bijgetankt werd met een trechter? Daar moeten we nu toch niet meer aan denken! De bijdrage van deze echte fans levert leuke weetjes op en een kijkje achter de schermen door de jaren heen.

Bekijk meer musea die open zijn.
Foto 2. Foto: Zandvoorts Museum © Aad van Koningshoven.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-06-09 11:59:27 · Gepubliceerd: 2020-03-12 09:44:42 - 709