Toet! Toet! Ontdek Nederland met de auto

Toeren met de auto |  
Redactioneel door
Foto 1. Roadtrip! Ontdek Nederland comfortabel vanuit je eigen auto. Foto: Pexels © Rudy and Peter Skitterians

Vind onbekende plekjes of maak een spannende puzzeltocht

22 februari 2022 Toerisme Landelijk Voor een roadtrip hoef je helemaal niet naar het buitenland, ook Nederland kent prachtige routes met de auto. We zetten er 9 op een rij. Kies er één uit en hit the road voor een fantastische dag vol vrijheid en onverwachte ontdekkingen. Liever (nog) meer avontuur? Maak dan een autospeurtocht!

Mergellandroute

LIMBURG - Geen betere manier om ons eigen stukje buitenland, het heuvelachtige Zuid-Limburg, te ontdekken dan met de Mergellandroute. Dit is een van de vier autoroutes in Nederland die nog bewegwijzerd zijn. Zet de navigatie uit, leg de kaart weg en volg de bordjes voor een ontdekkingstocht die je niet meer vergeet. De route van 110 kilometer neemt je mee door de heuvels, het mergellandschap en idyllische dorpjes waar de vakwerkhuisjes van vroeger nog staan. Onderweg zie je kapelletjes, oude kastelen en prachtige vergezichten zoals je ze nergens anders in Nederland tegenkomt.

Langs de Deltawerken

ZEELAND/ZUID-HOLLAND - 400 kilometer lang mooie weggetjes, leuke dorpjes, onverwachte plekjes en de 13 technische hoogstandjes van de Deltawerken. Dat is de route langs de Deltawerken van TomTom in een notendop. Uiteraard inclusief ons eigen wereldwonder: de stormvloedkering in de Oosterschelde. Snuif de zilte zeelucht op, bezoek leuke stadjes als Goes, Middelburg en Veere en kijk uit over eindeloze watervlakten. De route in tweeën splitsen kan ook. Dan heb je lekker veel tijd om onderweg te stoppen en een leuke vervolgroute om naar uit te kijken.

Cruisen in een Kever

GELDERLAND - De paden op, de lanen in! Een stukje toeren is leuk en aardig. Maar een stukje toeren in een echte oldtimer is next level. Bij Vintagecars Wapenveld heb je keuze uit een Volkswagen Kever uit 1968 met schuifdak of een Golf 1 Cabrio uit 1985. Trek er nostalgisch op uit met een picknickmand en alleen maar gouwe ouwe hits op de voorgeprogrammeerde retro autoradio. Wedden dat jullie veel bekijks trekken onderweg? Met een vintage VW toeren op de Veluwe! Dat kan via DagjeWeg.NL Tickets.

Holland boven Amsterdam

NOORD-HOLLAND - De autoroute Holland boven Amsterdam brengt je langs de bekende hoogtepunten van Noord-Holland als Volendam, Hoorn, Enkhuizen en de Zaanse Schans. Maar ook door kleine dorpjes en langs pittoreske weggetjes die je anders makkelijk over het hoofd zou hebben gezien. Geniet van de fraaie kust onder Den Helder en het weidse uitzicht in de polders met hun markante stolpboerderijen. Deze route van 215 kilometer is extra mooi in de lente, als de bollenvelden bloeien. Op de site kun je gratis de route met beschrijving downloaden, of de GPS-tracks.

Over de zeebodem

FLEVOLAND - Maak een roadtrip over de bodem van de zee! De Zeebodemroute van de ANWB neemt je mee door de twee oudste polders in wat vroeger de Zuiderzee was: de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Het startpunt is op de Oostranddreef in Lelystad. Daarna maak je een rondtocht van 168 kilometer naar het mooie Urk, door Emmeloord en langs voormalig eiland Schokland, nu Werelderfgoed. Daarna rij je via de jonge polders naar een al even jonge stad: Dronten. De route is gratis te downloaden op de site van de ANWB, als kaart met beschrijving of als GPS-tracks.

Spannend navigatiespel

GELDERLAND - Volg het kompas van RLLY en speel een spannend navigatiespel. Zo wordt je autotoer een onvervalste autorally. Waar je naar toe gaat? Daar kom je alleen achter door van punt naar punt te navigeren via het kompas en de afstandsmeter in de app! Onderweg kom je allerlei leuke opdrachten tegen, die je uit moet voeren om punten te halen. Ook leuk om met een ander gezin of vrienden te spelen - zij in hun eigen auto natuurlijk - en er een wedstrijd van te maken. Doe je toch op afstand iets leuks met elkaar. Nu tot € 10,- korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Elfstedentocht met de auto

FRIESLAND - Ontdek Friesland via de Elfstedentocht autoroute op routeyou.com. Geniet van dorpjes waar je de naam misschien al kent van de echte Elfstedentocht op de schaats, zoals Sloten en Franeker. Bewonder het mooie havenplaatsje Stavoren, de historische kades van Leeuwarden en de Waterpoort in Sneek. Een roadtrip van 216 kilometer door het weidse Friese landschap vol watertjes, meren en historie.

Veluwe en IJssel

GELDERLAND - Uitgestrekte heidevelden, bossen waar om elke hoek weer een ander uitzicht te zien is en het open rivierenlandschap van de IJssel. De Veluwe en IJsselroute op routeyou.com belooft avontuur en verrassingen. Stap uit bij de Posbank en bezoek het hoogste punt van de Veluwe. Rij onder de takken door van imposante oude bomen. Zie onderweg landhuizen en molens en stop even voor een bezoek aan het kleinste stadje van Nederland: het historische Bronkhorst. Wie weet zie je onderweg everzwijnen, herten en ander wild! De route is 90 kilometer lang.

Autospeurtocht!

LANDELIJK - Ontdek Nederland via een heuse speurtocht! Bij Autospeurtocht.nl kom je langs de mooiste plekken, terwijl je op jacht gaat naar een schat. Trek eropuit in je eigen omgeving, of kies juist voor een heel andere plek in Nederland. Beleef de sagen en legenden van De Peel, ontdek de kastelen van de Utrechtse Heuvelrug of trek over de landweggetjes boven het Noordzeekanaal. Er zijn nog veel meer autospeurtochten. Picknick mee in de auto en je bent klaar voor het avontuur.

Meer leuke tips

Foto 2. Tuf over verrassende weggetjes met 't autootje. Foto: Pixabay © S. Hermann en F. Richter
Foto 3. Waar is de schat? Leer fraaie stukken van Nederland kennen tijdens een spannende speurtocht. Foto: Autospeurtocht.nl

Laatst gewijzigd: 2022-04-19 14:40:40 · Gepubliceerd: 2020-03-23 11:24:02 - 9987