Vaar vanaf 4 april live mee over Friese wateren

Vaar virtueel mee door Friesland via livestream FryslanBoppe.nl

Vaar mee op FryslanBoppe.nl Nieuws door
Foto 1. Iedereen kan vanaf 4 april meegenieten van de mooie Friese wateren. Foto: Van Houten PR / FryslanBoppe.nl.

archief oud artikel 3 april 2020 Natuur Grou, Friesland Nu we door het coronavirus allemaal gedwongen binnen zitten, missen we een hoop natuurbeleving. Zonde, vindt de Friese ondernemer Schelte Meinsma. Dus vaart hij vanaf 4 april tien dagen over Friese wateren en zendt hij zijn vaartocht live uit op FryslanBoppe.nl en YouTube. Eigenlijk speciaal om Friese ouderen een vaartocht down memory lane te geven, maar ook om iedereen te laten zien hoe mooi Friesland is. "De intensiteit van de natuur en het water, daar ligt de kracht van Friesland," aldus Meinsma. "Een natuurfoto maken kan overal, daar zit geen onderscheid in. Het effect zit 'm in de beleving. Je hebt echt het idee dat je aan boord zit."

Vanuit huis varen in virtual reality

Het VR-project met de naam FryslanBoppe.nl wordt aangeboden door VRROOM Ultimate VR Experiences uit Heerenveen. Meinsma vaart vanaf 4 april, met als startpunt de haven van Grou, door Friesland. Elke dag zendt hij sowieso live uit van 15:00 uur tot 17:00 uur en van 18:30 uur tot 19:30 uur, via YouTube en FryslanBoppe.nl. "Als de situatie het toelaat blijf ik live gaan tot zonsondergang. Dan kan ik de mensen in verzorgingstehuizen de zonsondergang meegeven." Het idee van het live varen ontstond om Friese ouderen 'praatstof' te geven met de mooie beelden van de natuur en van Friese steden. Maar om iedereen de pracht van Fryslân te kunnen laten zien, werd het initiatief breder getrokken. De camera die alles aan boord filmt, filmt 360 graden beeld. Wie thuis een VR-bril heeft, kan dus zelfs in virtual reality levensecht meevaren. Vanwege het coronavirus varen er zo min mogelijk mensen mee, dus het vaarteam is klein. Aan boord gaat wel een hoop apparatuur mee om het livestreamen mogelijk te maken. Meinsma: "Voor mij is het een enorm technisch karwei, maar ik hoop dat mensen hierdoor denken 'wauw, zo moeten we het doen' en dat het initiatief na deze tien dagen doorgaat."

Vaar vanaf 4 tot en met 12 april mee via YouTube en FryslanBoppe.nl. Live van 15:00 uur tot 17:00 uur en van 18:30 uur tot 19:30 uur.

Vaarroute door Alde Feanen

Met zes kilometer per uur vaart Meinsma de SKS-route. SKS staat voor Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. De vaartocht begint dus met een stukje uit de route van de officiële Friese zeilwedstrijd. Er wordt zo langzaam gevaren zodat het voor kijkers een ontspannende ervaring is. Het kabbelende water, de wind die door de bladeren waait en vogels die fluiten in de prachtige Friese natuur. Genieten! Op zondag 5 april doen Meinsma en kornuiten Eernewoude aan - ook wel Earnewâld. Dit dorp grenst aan natuur- en watersportgebied het Nationaal Park De Alde Feanen, tussen Leeuwarden en Drachten. Een van de mooiste plekken in Friesland en een geliefde waterroute. Meinsma: "Age Veldboom haakt dan twee uren aan, hij woont in Earnewâld. Age is een fenomeen op gebied van water en skûtsjes en een bekend gezicht voor kijkers van Omroep MAX. Tijdens de vaartocht vertelt hij van alles over het gebied, terwijl we langs verzetsmonumenten en historische plaatjes varen."

Verzoekjes van kijkers zijn welkom

"Dat Age meegaat is een cadeautje tussendoor", vertelt Meinsma. "De bedoeling is gewoon sloot-tv. Dat we mensen praatstof geven, langs plekken varen die ze herkennen van vroeger." Volgens de planning wordt vanaf woensdag 8 april de officiële route van de Elfstedentocht gevaren. Eindhaven is de Bonkevaert in Leeuwarden op zondag 12 april. Ondanks dat de vaartocht niet per se een interactieve insteek heeft, stapt Meinsma er blanco in. "Het zou wel mooi zijn als er vanaf woensdag een oudgediende mee zou varen, die verhalen heeft over de Elfstedentocht. Er gaat sowieso een mega internet unit mee aan boord, dus als mensen verzoekjes gaan draaien ben ik overal voor in."

Meer natuur online

Foto 2. Schelte Meinsma en zijn kleine crew maken de tocht vanaf dit schip. Foto: Van Houten PR / FryslanBoppe.nl.

Laatst gewijzigd: 2020-04-08 10:25:35 · Gepubliceerd: 2020-04-03 10:29:42 - 2181