Oude Ambachten & Speelgoed Museum: "We hopen op een feestelijke zomer"

Oude Ambachten & Speelgoed Museum kijkt uit naar opening 1 juni

Oude Ambachten & Speelgoed Museum Interview door
Foto 1. Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum wil en kan naar eigen zeggen per 1 juni open. Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

archief oud artikel 7 mei 2020 Toerisme Terschuur, Gelderland Coronacrisis of niet, in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is het nog steeds ouderwets gezellig. De medewerkers maken er samen het beste van en zijn keihard aan het werk om aanpassingen te doen zodat het museum weer open kan. Maar het moet niet te lang duren. Want ze hebben deze zomer zoveel te vieren met hun bezoekers! Wendy Bakker van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum: "Wij hopen dat we op 1 juni weer open zouden kunnen, zonder horeca misschien, maar dat is écht onze hoop."

Edit: vlak voor publicatie van dit interview maakte het kabinet bekend dat de musea inderdaad 1 juni weer open mogen. Lees alles over de versoepelingen van de coronamaatregelen.

Van vrijblijvend naar verplicht

Tape op de vloer, extra desinfectiemiddelen voor bezoekers, eenrichtingsverkeer, hier en daar herindeling en horeca in een nieuw jasje. Er gebeurt veel achter de schermen bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Wendy Bakker: "We hebben werk opgepakt wat normaal niet kan vanwege het publiek. We zijn nu een aantal ambachten aan het verschuiven in het museum. Daar wordt de beleving uiteindelijk alleen maar mooier en leuker van! Het is wel een beetje uit armoe dingen oppakken natuurlijk, we waren liever open geweest." Het museum had voorheen een looproute met hier en daar een splitsing met twee keuzes. Die optie krijgen bezoekers in de toekomst eventjes niet meer. "De richting van de looproute door het museum is nu verplicht. Ons personeel is verantwoordelijk voor de uitvoering en naleving, maar we willen geen politieagentje spelen. Daarom wordt het heel duidelijk met borden aangegeven."

Extra bijzondere zomer

Dat ze geen politieagentje willen spelen, zegt Bakker met een lach. Want het moet wel leuk blijven, anders hoort het niet thuis in het museum. Deze zomer zou juist een extra gezellige zomer moeten worden, vol feestjes. De tentoonstelling 'Barbie & Ken, al bijna 60 jaar een setje!' staat voor 1 juni op de planning. En het museum bestaat deze zomer maar liefst 25 jaar. Voor juli en augustus stonden er daarom extra veel feestelijke activiteiten gepland. Bakker: "Deze zomer vieren we ons jubileum én zou er een symbolische overdracht zijn. Mijn vader doet namelijk een stapje terug en mijn broertje Ronald en ik nemen de leiding over het museum over", aldus Bakker. Onzekerheid of niet, het museum is z'n positiviteit nog niet verloren. Bakker: "We posten veel grappige momentjes achter de schermen op social media - op afstand, natuurlijk. Altijd blijven lachen!"

Veiliger dan de supermarkt

Wie ooit in het museum geweest is, weet hoe enorm groot het is. "Als je rustig loopt ben je zo tweeënhalf uur bezig", aldus Bakker. Ze benadrukt dan ook dat dankzij de eenrichtingsroute en het nieuwe online ticketsysteem, bezoekers elkaar onderweg waarschijnlijk niet tegen zullen komen. "Door tickets met tijdsloten te verkopen nemen we de bezoekersstroom bij de entree en kassa weg en weten we hoeveel mensen er binnen zijn." Het maximum aantal zal waarschijnlijk 45 mensen per uur worden, maar dat wordt testen en aanpassen in de praktijk. "Als ik dat vergelijk met wat ik nu zie in supermarkten en tuincentra, denk ik dat wij veiliger zijn. Ik hoop dat de overheid daar voldoende oog voor heeft." Over de horeca wordt nog gebrainstormd. Misschien wordt het een lunchbox, een uitgiftetafel of een stukje selfservice met een oppiepsysteem.

Beleving blijft het belangrijkst

Wat er ook gebeurt, de pure nostalgie en de toegankelijkheid van de collectie moet blijven bestaan. Een warme en persoonlijke beleving, zonder statische dingen in vitrines. "Dat is nou juist zo leuk, dat mensen in een rolstoel écht even ergens een stukje naar binnen kunnen. We zouden er nog eerder voor kiezen om iedere bezoeker handschoentjes mee te geven, dan alles in ons museum achter glas te zetten." Bakker hoopt vurig op een zomer met open deuren, met bezoekers die eventjes terug in de tijd kunnen in een positieve omgeving, weg van de dagelijkse hectiek. "Ik hoop dat de mensen het museum blijven beleven zoals ze het altijd al beleefden. Dat ze echt een tijdreis kunnen maken, met drie stappen in de jaren vijftig staan en met verwondering kijken naar vroeger." En wat als 1 juni geen optie blijkt? "Wij zijn zeker niet negatief ingesteld maar als alles pas na de zomer open mag, wordt het voor ons wel heel spannend. We hopen gewoon écht op 1 juni."

Foto 2. Wandel in het museum door vervlogen tijden en bewonder oud speelgoed waar opa en oma nog mee hebben gespeeld. Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum.
Foto 3. Achter de schermen wordt hard gewerkt om alles te herindelen om zo meer ruimte te creëren. Hier zie je een work in progress. Foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum.

Laatst gewijzigd: 2020-06-02 11:59:34 · Gepubliceerd: 7 mei 2020 - 1843