Attractiepark Toverland gaat weer open op 19 mei

Attractiepark Toverland |  deel via WhatsApp | Interview door

Klaar voor een dagje uit in de anderhalvemetersamenleving

13 mei 2020 Toerisme Sevenum, Limburg Ook Attractiepark Toverland heeft groen licht gekregen om weer open te gaan. Er heerst een koortsachtige sfeer op het park. Niet alleen vanwege de werkzaamheden om het park helemaal veilig te maken voor bezoekers, maar ook omdat iedereen heel blij is dat ze straks weer open kunnen. "We missen de bezoekers en we misten onze collega's die niet aan het werk konden vanwege de crisis", vertelt Tessa Maessen, communicatiemanager en lid van de familie waar Toverland van is. "Het was zo vreemd stil op het park. We waren al bezig met nieuwe veiligheidsmaatregelen, daarom kunnen we op 19 mei weer de deuren openen."

Foto 1. Toverland gaat weer open op 19 mei! Het attractiepark is er dan helemaal klaar voor om je veilig te ontvangen en de medewerkers ook. Foto: Attractiepark Toverland

Al snel nadat premier Mark Rutte meldde dat de maatregelen veranderden van 'blijf thuis' naar 'vermijd drukte', overlegde het park met de burgemeester van hun gemeente. Maessen: "En we mochten weer open! We hebben gekozen voor 19 mei omdat dat onze verjaardag is. Het is de dag waarop Toverland in 2001 voor het eerst open ging. Op dit moment nemen we de laatste stappen om alles in het park aan te passen volgens het protocol 'Veilig Samen Uit'."

Minder bezoekers op een dag

Het protocol 'Veilig Samen Uit' stoelt op drie peilers: anderhalve meter afstand tussen huishoudens, duidelijke informatie en extra hygiëne. Maessen: "Toverland is een groot park, wel dertig hectare. En we hebben ruime paden. Door veel minder bezoekers toe te laten per dag zorgen we ervoor dat onze gasten makkelijk anderhalve meter afstand kunnen houden."

"We stellen geen vaste route in, bezoekers kunnen straks nog steeds hun eigen weg door het park zoeken. Maar er komt wel eenrichtingsverkeer waar de paden en bruggen smaller zijn. Daarover geven we goede en duidelijke informatie door middel van borden en instructies van de medewerkers. En natuurlijk op de site."

Spontaan komen kan helaas niet meer. Maessen: "Omdat we de hoeveelheid bezoekers moeten beperken, kunnen tickets alleen van tevoren online gereserveerd worden. Dit gaat op datum." Reserveren moet ook als je al tickets hebt, of een abonnement. Kalenders laten zien op welke dagen nog plek is voor een dagje Toverland. Want vol is vol.

Veilig dagje uit

Er is veel aandacht voor goede hygiëne. De toiletten en contactpunten als veiligheidsbeugels worden extra vaak schoongemaakt. Daarnaast komen er overal in het park desinfectiepunten. Maessen: "Verder zijn we druk bezig om te kijken hoe we eten veilig kunnen bereiden en voldoende afstand op de terrassen kunnen creëren. Natuurlijk moeten alle medewerkers veilig kunnen werken, dus ook daar kijken we naar."

Maessen heeft er alle vertrouwen in dat dit lukt en Toverland een veilig dagje uit blijft. "Als attractiepark zijn we gewend om veilig te werken en hadden we hiervoor ook al veiligheidsregels. Zoals bijvoorbeeld de minimumlengte bij bepaalde attracties. Daarnaast hebben we regels als niet roken binnen gebouwen en in wachtrijen. Handhaven hoort bij het werk. We gaan er altijd vanuit dat bezoekers hun verantwoordelijkheid nemen, maar onze medewerkers weten hoe ze iemand moeten aanspreken als het toch misgaat."

Magische dagen creëren

Attractiepark Toverland is nog een echt familiebedrijf, opgericht door Jean Gelissen en zijn zus Caroline Kortooms. Tessa Maessen is een van de leden van deze familie die ook op het park zijn gaan werken. "Maar eigenlijk maken alle medewerkers onderdeel uit van de Toverland familie. Zo voelt dat echt. We missen niet alleen de bezoekers en de vrolijkheid die ze naar het park brengen. Het was ook heel moeilijk om zoveel collega's niet te kunnen zien de afgelopen weken. We hebben op allerlei manieren zoveel mogelijk contact met elkaar gehouden."

De onderhoudsploeg was wel gewoon aan het werk, want het onderhoud gaat altijd door. "Om zoals altijd alles veilig te houden, maar ook om alle wagentjes van de achtbaan te laten draaien. Anders worden de wielen vierkant en dat is niet echt comfortabel", lacht ze. "Nee echt, op die wieltjes rust veel gewicht. Als ze stilstaan worden ze plat van onderen. In de winter zetten we de wagentjes van gesloten attracties op stellages, zodat de wielen goed blijven."

Nu is iedereen weer druk aan het werk in het park. Maessen: "We kunnen weer doen waar we van houden: magische geluksmomenten realiseren. Het is waarom we met zijn allen zo graag dit werk doen."

Foto 2. Toverland ligt er nu nog leeg bij. Maar dat gaat nu snel veranderen. Foto: Attractiepark Toverland
Foto 3. Een van de brede paden door het groene Toverland. Foto: Attractiepark Toverland

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-06-03 13:37:26 · Gepubliceerd: 2020-05-11 17:23:52 - 826