Verborgen parel in Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent | Nieuws door

Bewonder een herontdekt meesterwerk uit de middeleeuwen

23 juli 2020 Cultuur Utrecht, Utrecht Musea hebben enorme depots en daar raakt soms een pareltje in verloren. Zo ook in het depot van Museum Catharijneconvent. Daar stonden de conservatoren middeleeuwse kunst opeens tegenover een bijzonder middeleeuws schilderij: De kruisiging van de Meester van de Bewening van Christus te Lindau, geschilderd rond 1425. Van 25 juli tot en met 20 september is het te zien in het museum, als schitterend middelpunt in de middeleeuwse topstukkenzaal.

Foto 1. Caroline van der Elst restaureert Meester van de Bewening van Christus te Lindau, De kruisiging, ca. 1425. Utrecht Museum Catharijneconvent. Foto: Museum Catharijneconvent

Prachtige details onder vuil en vernis

Het schilderij hing al jaren in het depot, helemaal achteraan in het donker op een rek. Kromgetrokken, beschadigd en vuil. Nu het gedeeltelijk is gerestaureerd kun je al goed zien hoe bijzonder dit schilderij is. Onder de laag vuil en het vergeelde vernis bleken heldere kleuren en veel subtiele details te schuilen. Nu biggelen de tranen weer over de wangen van Maria en Johannes en zie je onderin kleine bloemetjes bloeien. Ook de engeltjes die het bloed van Jezus opvangen vallen weer op tegen de gouden achtergrond. En hé, een slakje onderaan het kruis! Je kunt het allemaal zelf zien in Museum Catharijneconvent, waar deze verborgen parel van 25 juli tot en met 20 september pronkt. En: hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.

Kom naar de live restauratie

Het is vooral bijzonder om het schilderij nu te komen bekijken, omdat de restauratie nog niet klaar is. Scheurtjes, plekken waar de verf afgebladderd is: het schilderij zit nog vol kleine beschadigingen. De impact van het werk wordt er niet minder om, terwijl je tegelijk een inkijkje krijgt in het restauratiewerk. Een enorme klus, zeker omdat alles zo voorzichtig mogelijk moet gebeuren. Hoe voorzichtig kun je trouwens live zien van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 september. Dan gaat restaurator Caroline van der Elst in de museumzaal verder met haar werk.

Ook interessant

Foto 2. Maria, links voor de restauratie en rechts na de restauratie. Meester van de Bewening van Christus te Lindau, De kruisiging, ca. 1425. Utrecht Museum Catharijneconvent, bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Museum Catharijneconvent

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-07-24 14:15:18 · Gepubliceerd: 2020-07-23 16:29:18 - 324