1

Bewonder het koninklijke Buren

Een dagje weg naar het Gelderse stadje Buren

Dagje uit in Buren Reportage door
Foto 1. Door de Culemborgsepoort naar het centrum van de stad. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

2 maart 2023 bijgewerkt: 4 januari 2024 Toerisme Buren, Gelderland Boomgaarden, fruitkraampjes langs de weg en boerderijwinkels met de lekkerste producten; ze weten ons onderweg niet te verleiden. We zijn op weg naar de stad Buren in de Betuwe. Een bijzonder stadje, koninklijk zelfs! Ontdek snel wat er te doen en te zien is in Buren.

Eeuwen geleden, in 1551 om precies te zijn, vierde Buren een heuglijke dag. Een dag waardoor het stadje tot de dag van vandaag de titel Oranjestad mag dragen. Willem van Oranje beloofde toen in de Sint Lambertuskerk eeuwige trouw aan zijn eerste bruid Anna van Buren-Egmond. Achttien jaar waren de bruid en bruidegom pas en volgens de overlevering hielden ze echt van elkaar. Het was het eerste Oranjehuwelijk wat gesloten werd op Nederlandse bodem en Anna van Buren is tot nu toe de enige Nederlandse bruid ooit in het regerend koningshuis.

Foto 2. In dit schattige straatje (Gasthuisstraat) achter de Sint Lambertuskerk kun je overnachten. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Oranjestad Buren

Dat Buren trots is op deze koninklijke geschiedenis, dat is bij aankomst in het stadje meteen duidelijk. Een bordje voor de brug die de stad binnen voert, legt de titel Oranjestad haarfijn uit. We wandelen over het bruggetje en werpen een blik over het riviertje de Korne, waar op deze snikhete dag een paar jongens het water induiken.

Foto 3. De rivier de Korne stroomt langs Buren. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Buren is maar klein en alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar. Wandelend over de stadswal zien we al snel de opvallende gevel van het Weeshuis, gesticht door Maria van Nassau. Deze derde dochter van Willem van Oranje beheerde een tijdlang een deel van haar vaders bezit, waaronder het graafschap Buren. Boven de deur van het Weeshuis staan drie beelden die staan voor geloof, hoop en liefde. In het Weeshuis vind je nu het Marechausseemuseum.

Foto 4. Het Weeshuis, in 1612 gesticht door Maria van Nassau. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Voor de prins

Op de stadswal staat de Prins van Oranje trots te pronken. Natuurlijk niet de echte prins, maar in dit geval een stellingmolen. De molen is ingericht als korenmolen en draait beslist niet alleen voor de prins, want er wordt nog steeds meel gemalen. Je kunt in het winkeltje onder in de molen zelfgemalen meel kopen en allerlei andere lekkere dingen. De molen is iedere zondag open voor publiek. Vandaag niet, dus wij wandelen door en komen bij de Culemborgsepoort. Deze poort is de enig overgebleven poort van de stad en geeft een mooi doorkijkje naar het centrum. Maar de wandeling stuurt ons eerst de andere kant op, naar het Plantsoen en een echt kasteel! Toch kunnen we in de verte nog geen kasteeltoren ontdekken.

Foto 5. Uitzicht op stellingmolen de Prins van Oranje. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Het verdwenen kasteel

Eens stond er een groot kasteel in Buren. Het was zelfs een van de grootste kastelen van heel Nederland. Maar dat we daar nog geen toren, tuin of ophaalbrug van zien is niet zo gek. Het hele kasteel is van de aardbodem verdwenen. Toen Willem van Oranje en Anna van Buren trouwden vierden ze op Kasteel van Buren hun trouwfeest. Stel je de vele adellijke gasten voor en de pracht en praal die daar bij hoorde. Hoe stil is dan het grote open veld in het Plantsoen, wat nu de plaats van het kasteel markeert. We wandelen door het omliggende park en de begraafplaats die nu op het landgoed ligt en proberen ons Kasteel Buren voor te stellen. Alleen in de bodem zijn nog de sporen te vinden van wat eens een indrukwekkend gebouw was.

Foto 6. Er was eens een Kasteel van Buren.. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Koninklijke hotspots

De koninklijke hotspot, die overal boven uittorent, is natuurlijk de Sint Lambertuskerk. Midden in het centrum staan we op het kerkplein tegenover Willem van Oranje en Anna van Buren, die haar echtgenoot uitzwaait samen met hun twee kinderen. Het bronzen beeld herinnert aan de heuglijke verbintenis in de mooie kerk met de rode toren. De kerk is regelmatig open voor bezoek en binnen in de kerk ligt Maria van Nassau begraven in de koninklijke graftombe onder het koor. Wie nog meer wil weten over de koninklijke geschiedenis in Buren doet er goed aan om aan de overkant van de kerk het Museum Buren & Oranje te bezoeken. Hier is ook een maquette te zien van het voormalige Kasteel van Buren.

Foto 7. Alles over de band met de Oranjes in Museum Buren & Oranje. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Shoppen, eten & drinken

Dat Buren regelmatig toeristen over de vloer krijgt is goed te zien aan het aantal horecagelegenheden in zo'n klein stadje. Langs de rivier kun je het terras van Restaurant & Hotel De Prins niet missen. Een heerlijke plek om van de zon te genieten met iets lekkers erbij. Vlak bij het park vind je de Pannenkoekenbakker, ook met een groot terras. Wandel voor of na de pannenkoek door het vrijerslaantje, een loofgang van kastanjebomen naast het restaurant. Naast horecagelegenheden vind je in Buren een aantal leuke cadeauwinkeltjes, een ambachtelijke bakker, een chocolaterie en een kaarsenmakerij. Na een dag vol historie is het heerlijk struinen in het mooie Buren. We komen vast nog een keertje terug!

Foto 8. Overblijfselen van een muurtoren op de stadswal, waarachter je veel leuke winkeltjes en horeca vindt. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma
Foto 9. Kijk omhoog naar deze bijzonder gevel met een eeuwenoude tekst. "Sij mogen mij lyden en laeten leven die mij benyden en niet leven (zo)als ‘t God behaegt, beter benydt dan beklaeght." Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Ook interessant

Foto 10. De kerk is het centrum van Buren en was het decor voor de grootste gebeurtenis uit de Burense geschiedenis. Foto: DagjeWeg.NL / Grytsje Anna Pietersma

Laatst gewijzigd: 2024-01-04 09:00:19 · Gepubliceerd: 2020-08-11 12:45:19 - 5639