POW! WOW! Street-art festival in de straten van Rotterdam

Grijze muren worden kleurige kunst

Street art festival POW! WOW! Rotterdam Nieuws door
Foto 1. Street artist Dourone aan het werk. Bij street art festival POW! WOW! Rotterdam zie je street artists prachtig kunstwerken maken. Foto: Martine Kiers

archief oud artikel 6 september 2021 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Een hoogwerker gaat langzaam de lucht in langs de kale muur van een flat. In de bak een man met cap op en een spuitbus in zijn hand. Even later spuit hij fel oranje op de muur, gevolgd door een zonnig geel. Voor je ogen ontstaat stukje bij beetje het begin van een kunstwerk. Steeds meer wint kleur en kunst het van de grauwe omgeving. Dit is street art festival POW! WOW! Rotterdam, de Europese editie van de nummer 1 onder de street art festivals. Met op zondag 12 september een slotdag op het Afrikaanderplein, waar street artists voertuigen veranderen in kunstwerken.

Van sleur naar kleur

Street art is meestal iets waar je vol bewondering naar kijkt als je er - vaak toevallig - langs komt. Een wauw momentje tijdens een wandeling door de stad, iets wat je niet had verwacht tegen te komen toen je de hoek omsloeg. Het kan een kleine grap zijn, zoals de kabouters in Utrecht. Of een kunstwerk zo groot als de muur van een flat. Tijdens street art festival POW! WOW! in Rotterdam kun je zien hoe die kunstwerken ontstaan. Dit jaar maken de street artists van 5 tot en met 12 september prachtige graffiti in de wijk Feyenoord. Wie uitstapt bij station Zuid staat meteen midden in het festival.

Tip: een kaart op de site van POW! WOW! laat zien waar de street art te vinden is, zodat je er ook zonder gids langs kunt fietsen. Wil je het eindresultaat zien? Ga dan vanaf zondag 12 september op pad. De street art is blijvend, dus je kunt gaan wanneer het jou uitkomt. Bijvoorbeeld met de Rewriters app voor iOS en voor Android.

Uit binnen- en buitenland

POW! WOW! Rotterdam trekt top street artists uit binnen- en buitenland en heeft weer een fraaie line-up. Stap op de fiets en zie werk van onder andere Anna T-Iron, Mots, Andre HZS, Nils, ROID en Helen Proctor ontstaan op de muren in Feyenoord. Ook de tours met gids zijn op de fiets, want de artiesten zijn aan het werk op plekken die vrij ver uit elkaar liggen: bij station Rotterdam-Zuid, Skateland en het Hef Park. Anna T-Iron vind je in de Roentgenstraat. Fiets vooral door de Oranjeboomstraat van de ene naar de andere locatie, zodat je jonge kunstenaars van veertien tot zeventien jaar de steeg naar de Oranjeboomtuin ziet omtoveren tot kunst.

Hou ook je ogen open voor de pixelkunst van Pappas Pärlor en de bijzondere paste-ups van de Franse kunstenaar Ardif, die zijn kunst door de hele wijk heeft geplakt. Vooral voor de pixelwondertjes van Pappas Pärlor moet je je ogen open houden, want ze zijn klein!

Nieuw: Scultpure House en pop-up specials

Nieuw dit jaar is het Sculpture House in het Mallegatpark. Daar zijn de gaskoepels gevuld met sculpturen van voormalige street artists. Ook deze 'street art in 3D' is gratis te bewonderen, elke dat tijdens het festival van 13:00 uur tot 18:00 uur. Kom zeker langs op 11 september, want dan pik je meteen het nationaal kampioenschap Speedstyle Freerunning mee op de freerunningbaan in het park. Zo snel mogelijk al rennend, springend en klimmend door het freerunning parcours: veel spectaculairder wordt het niet. Dit kampioenschap is de hele dag.

Ook nieuw is de uitbreiding van het festival naar delen van de stad buiten de Afrikaanderwijk en Feyenoord. Dit gebeurt met pop-up specials door heel Rotterdam, zoals de selfie-spot van Ox-Alien in de Markthal, TuigOma's place in Rotterdam CS en de speciale Bijenkorf-etalage van Onno Poiesz. Dat is toch de essentie van street art: opeens iets bijzonders ontdekken op een onverwachte plek midden in de stad. Weet jij ze te spotten?

Pimp my ride op de slotdag

Op zondag 12 september zijn de muurschilderingen klaar en dat betekent VANS & CANS, het populaire slot van POW! WOW! Rotterdam. De busjes, kleine vrachtwagens en campers staan klaar op het Afrikaanderplein om ter plekke door kunstenaars omgevormd te worden tot rijdend kunstwerk. Door van het park naar het plein te verhuizen is het mogelijk er een doorstroom-evenement van te maken. Opnieuw zonder muziekpodium, maar daar staat tegenover dat er een aantal bijzondere voertuigen zijn gevonden voor de internationale artiesten. En er is een expo van VANS & CANS voertuigen uit voorgaande jaren.

Wat voor kunstwerken de voertuigen worden weet niemand, ook de eigenaar van het voertuig niet. De kunstenaars bepalen ter plekke wat ze gaan doen en zijn daar helemaal vrij in.

Goed om te weten

  • De kunstenaars die de muurschilderingen maken werken tijdens street art festival POW! WOW! Rotterdam grofweg van 10:00 uur tot 20:00 uur, uiteraard met de nodige pauzes tussendoor;
  • Kom echt op de fiets, want de muurschilderingen liggen dit jaar vrij ver van elkaar; tenzij je een die-hard wandelaar bent natuurlijk;
  • Liever 's avonds op stap, of werk je overdag? Bezoek dan het avondprogramma in het Hefpark. Hier kun je van 6 tot en met 10 september terecht voor een afwisselend programma met Q&A's met kunstenaars, een paneldiscussie en een spoken-word avond;
  • Handig: er is een POW! WOW! Paspoort boekje vol info over het festival en de street artists; hier staat ook de kaart met de locaties van de street art in. Op de site van het festival staat waar ze te krijgen zijn.

Wat is POW! WOW!

POW! WOW! is een internationaal street art festival, ontstaan in 2010 als een kleinschalig festival in één straat. Een jaar later maakte oprichter Jasper Wong er een festival van een week van in zijn thuisstaat Hawaï. Nu is POW! WOW! de nummer 1 onder de street art activiteiten en vindt het plaats in zeventien steden over de hele wereld. Het duurde tot 2018 voor POW! WOW! ook naar Europa kwam met de eerste editie van POW! WOW! Rotterdam. Rotterdam had meteen een unieke première: VANS & CANS, waarbij kunstenaars op busjes en kleine vrachtauto's werken in plaats van op een muur. Dit onderdeel ontstond omdat er meer kunstenaars dan stukken muur waren en is nu een populair onderdeel van het festival.
Foto 2. Nina Valkhoff aan het werk tijdens POW! WOW! Rotterdam 2019. Foto: Martine Kiers
Foto 3. De artiest (Klaas Lageweg) en zijn gereedschap: heel veel verf. Foto: Martine Kiers
Foto 4. Ook dit jaar kun je op de slotdag van het festival naar het populaire VANS & CANS, opgezet als een doorstroomlocatie zodat iedereen veilig de kunstenaars op de vingers kan kijken. Foto: Rosa Quist

Laatst gewijzigd: 2022-09-05 14:26:18 · Gepubliceerd: 6 september 2021 - 2275